Bodemvruchtbaarheid

De bodem is toegangspoort tot biodiversiteit, waterberging en CO2-vastlegging, maar daar besteden we nog véél te weinig aandacht aan, vindt Volkert Engelsman. Hij richtte zesentwintig jaar geleden Eosta op, nu Europa’s grootste handelshuis voor biologische groenten en fruit. Onvermoeibaar voert hij campagne om het belang van biologische productie onder de aandacht te brengen. Zijn stelling: In de nieuwe economie moeten bedrijven de gezondheids-, ecologische en sociale kosten in de productprijs doorberekenen. “Biologische producten zijn niet te duur, gangbare zijn te goedkoop”

Lees het hele interview in het nieuwe nummer van Antroposofie Magazine dat 2 september verschijnt. In dit nummer besteden we ruim aandacht aan de levende aarde en biologisch-dynamisch werken in de landbouw.
Nog geen abonnement? Antroposofie Magazine verschijnt vier maal per jaar.
Klik hier om je aan te melden.

AGENDA 

Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap in zomers Frankrijk

De drie idealen van de Franse Revolutie zijn vandaag de dag meer dan actueel. Het zijn een soort van ‘oer-idealen’. Ze leven in ieder mens: vrijheid om je te kunnen ontwikkelen, gelijkheid van rechten en plichten en broederschap, waarbij we ervoor zorgen dat ieder mens een menswaardige materiële bestaansbasis heeft. We kunnen deze oppakken als wegwijzers naar een betere wereld.
Wie zich hierin wil verdiepen kan deze zomer terecht op een zomercursus met John Hoogervorst die als ondernemer probeert bij te dragen aan een economie van broederschap. Van 21 t/m 17 augustus In Centre Lothlorien in Noord-Oost Frankrijk (circa 600 km van Utrecht). Je kunt er kamperen of een appartement of een chambre d'hote huren. Deelname aan de cursus kost €145,-.

Centre Lothlorien, 21 t/m 27 augustus

 

ARTIKEL Duurzaam met vakantie

Wat betekent jouw vakantie voor het milieu? Betekent bewust en duurzaam leven dat we niet meer met het vliegtuig naar warme oorden kunnen vliegen? Nou, niet per se. Het gaat wel over de juiste keuzes maken. Gelukkig biedt de reisbranche steeds meer duurzame opties. Tracking door de oerwouden van Costa Rica. Meehelpen op een geitenboerderij in Midden-Italië. Verblijven bij locals in de woeste natuur van Slovenië. En… een strandvakantie in Noordwijk. Op de ITB in Berlijn, de grootste reisbeurs ter wereld, zijn ‘eco’ en ‘duurzaam’ big business. Het gaat niet meer alleen om groene campings, biologische boerderijen of kleinschalig toerisme naar natuurgebieden. 

Lees verder


OP DE TOONBANK bij Silvester in Leiden

In de Leidse kinderboekwinkel Silvester staat Antroposofie Magazine op een mooie houten lessenaar op de toonbank. “We hebben er nog maar twee,” zegt medewerkster Judith Dekker. Dat gaat hard! Geen wonder ook als je bedenkt dat Silvester behalve in kinderboeken ook gespecialiseerd is in antroposofie. Achterin de winkel is niet alleen een afdeling met de nieuwste en populairste boeken op het gebied van antroposofie te vinden, maar ook een collectie antroposofische boeken die klanten kunnen lenen. “De antroposofische gemeenschap in Leiden en omgeving weet ons en het magazine goed te vinden,” vertelt Judith enthousiast.  

 

Zie jij Antroposofie Magazine ook op de toonbank liggen bij jouw boekhandel?
Stuur je foto naar redactie@antroposofiemagazine.nl

BLOG Ik-zin

Je bent meer dan metadata - door Jesse Mulder

Toen ik begon met lesgeven was er een moment waarop ik in de gaten kreeg dat als ik twijfelde aan een uitspraak die ik deed, mijn leerlingen nooit deden wat ik wilde. Als ik zeker was van mijn zaak daarentegen werd wat ik zei wel geaccepteerd door de groep. Op zo’n moment ga ik dan - onder het lesgeven - vaak even te rade bij mijzelf. En neem ik dan een beslissing waar ik bij blijf.

 Lees verder

Rode wijn met Demeter keurmerk

RECENSIE Theorie U in teams

Wil je met een team iets veranderen binnen een organisatie, zorg dan dat je los komt van vertrouwde patronen en met een open houding gaat onderzoeken wat er nodig is. Clarine Campagne laat in dit boek zien hoe je daaraan kunt werken vanuit Theorie U. Deze theorie werd in 2007 geïntroduceerd door Otto Scharmer en gaat over het werken vanuit dezelfde creatieve bron van waaruit ook kunst ontstaat. 

Lees verder

RECENSIE Opleiding tot Contactclown

'Speel wie je bent' heeft vanaf 2004 een opleiding ontwikkeld voor mensen die Contactclown willen worden. Hans Linssen (Clown Gompie) volgde de opleiding.

De allereerste keer dat ik een workshop volgde bij Roelant de Vletter, kwam ik (verstrooid als ik ben) natuurlijk te laat. Ik stapte de ruimte binnen terwijl iedereen al in een kring stond. Roelant verwelkomde mij met een hartelijke: "En daar is er nog een." Struikelend over mijn woorden, stamelde ik een soort van verontschuldiging, waarbij ik aangaf mij erg opgelaten te voelen. Omdat ik mijzelf liet zien, had ik als eerste van de groep een rode neus op.

Lees verder


Antroposofie Magazine op Facebook: 700 likes

Onze facebookpagina wordt door steeds meer mensen ontdekt. Dat vinden we leuk! Er staan ook weer interessante berichten op. Van onszelf, maar we signaleren ook berichten van 'onze vrienden', bijvoorbeeld een recept om zelf deodorant te maken en een interessant artikel van thegauardian over hoe Rudolf Steiner keek naar kinderen, tablets en technologie (let op: Engelstalig).

Ga ook eens kijken op onze facebookpagina.

Wil je zelf iets onder de aandacht brengen van onze redactie, stuur ons dan gerust even een e-mail. Alvast dank!

Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je voortaan zelf een gratis nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in via onze website.

Adverteren in deze nieuwsbrief? Neem dan contact op met bureau Sjoerdsma