Volkert Engelsman nummer 1 in duurzame top 100

‘Fatsoenlijk rekenen’. Dat is wat Volkert Engelsman, de nieuwe nummer 1 in de Duurzame 100, doet. Er moet een prijs hangen aan vervuiling en uitbuiting zodat de consument weet wat een peer of appel ‘echt’ kost. Aldus Dagblad Trouw.

Traditiegetrouw publiceerde Trouw in het najaar de Duurzame 100, naar aanleiding van de Dag van de Duurzaamheid (een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda), die plaatsvond op 10 oktober. Eerlijke prijzen, doeners en voeding: dat zijn de belangrijkste trends in deze negende editie, zo heeft de onafhankelijke jury van twaalf experts bepaald.’

De winnaar van dit jaar is Volkert Engelsman , oprichter van groente- en fruithandel Eosta: “Voor het eerst staat een pionier uit de voedingssector op nummer 1 in de Duurzame 100. Volkert Engelsman, die een import- en distributiebedrijf heeft in biologische groente en fruit, voert de lijst van 2017 aan. (…) Met zijn bedrijf Eosta probeert Engelsman ‘eerlijke prijskaartjes’ aan groente en fruit te hangen,” aldus Trouw.

“Biologische producten zijn niet te duur, gangbare zijn te goedkoop," stelde hij vorig jaar al in een interview in Antroposofie Magazine. “In de nieuwe economie berekenen we de winst pas nadat de gezondheids-, ecologische en sociale kosten in de productprijs zijn verdisconteerd.” Llees hier het hele artikel.

Destijds beschuldigde hij supermarkten van “crimineel gedrag” bij de handel in groente en fruit. “De schade die het telen aanricht aan mens en milieu, wordt niet meegerekend in de verkoopprijs. Het is schandalig. Breng de echte kosten in rekening,” zei Engelsman toen in het Financiële Dagblad.

Nu wordt hij beloond voor het feit dat hij hiermee ook echt iets heeft gedaan: “Winnaar Volkert Engelsman heeft afgelopen jaar een proef gedaan om de ‘echte kosten’ maar ook de baten van de teelt van biologisch en gangbaar fruit tegenover elkaar te zetten, een primeur in de wereld. Dat betekent dat effecten als uitputting of verrijking van de bodem, CO2-uitstoot en watergebruik, maar ook de sociale omstandigheden van de werknemers in de prijs meetellen.”

De volledige ranglijst van 2017 kun je hier inzien.