Workshop Leren waarnemen

 

Met Jan Diek van Mansvelt

Als je je aandachtig openstelt voor de natuur, word je daar vaak heel blij van. Maar niet alleen jij, want die roos of die eik wil – zoals ieder ander schepsel – ook graag gezien worden.

 

Gek eigenlijk, je kunt een leven lang van de natuur genieten, zonder ooit gezien te hebben dat eiken eerst bloeien voordat ze eikels dragen... AM nodigt je uit om met waarnemingsdeskundige Jan Diek van Mansvelt een middag te oefenen in het waarnemen van de natuur. De natuur wacht erop gekend te worden, is zijn stelling.

De eerste stap is volgens Jan Diek oprechte verwondering. “Ga ervan uit dat de natuur je iets te zeggen heeft. Je kunt een viooltje als een gebruiksvoorwerp zien, als een bloemetje dat in een vaas moet en dan zo leuk staat. Maar als je alleen gebruikswaarde aan iets of iemand toekent, komt niets of niemand tot zijn recht. De tweede stap is dat je een relatie met het dier of de plant aangaat. De laatste stap is dat je op intuïties kunt komen wat je met die plant kunt doen. Vraagt die roos erom als geschenk geplukt te worden? Vanuit je verbinding met de natuur kun je tot acties komen die haar recht doen.”

Workshop
Wat heeft de natuur jou te zeggen?  Jan Diek verzorgt speciaal voor onze lezers dit najaar een middagworkshop Leren Waarnemen.

  • Vrijdag 13 oktober in het huis van de Antroposofische Vereniging, Boslaan 15 in Zeist, 13.00 – 16.30 uur

De kosten van deelname bedragen € 60,- per persoon.
Opgeven via secretariaat@antroposofiemagazine.nl

 

Jan Diek van Mansvelt was ooit directeur van Warmonderhof en bijzonder hoogleraar Alternatieve Landbouw. Sinds vier jaar is hij voorzitter van Down2earth, een Nederlands initiatief om in ons land de noodzaak van bodemverbeterende landbouw bij de consument&kiezer op tafel te krijgen.
down2earth.nu