Duurzaam op vakantie


zandstrandJe wilt bewust leven. Dus je isoleert je woning, je rijdt elektrisch, je eet biologisch, en dus denk je ook na over de impact van je vakantie op het milieu. Betekent dat het einde van de luxe vliegreizen en heerlijke hotels? Nou, niet per se. Het gaat wel over de juiste keuzes maken. Gelukkig biedt de reisbranche steeds meer duurzame opties.

Tekst: Ellen Röling

Tracking door de oerwouden van Costa Rica. Meehelpen op een geitenboerderij in Midden-Italië. Verblijven bij locals in de woeste natuur van Slovenië. En… een strandvakantie in Noordwijk. Op de ITB in Berlijn, de grootste reisbeurs ter wereld, zijn ‘eco’ en ‘duurzaam’ big business. Het gaat niet meer alleen om groene campings, biologische boerderijen of kleinschalig toerisme naar natuurgebieden. Ook luxere en mainstream bestemmingen krijgen steeds vaker het label ‘duurzaam’. “Duurzame bestemmingen exploiteren de natuur en cultuur voor toerisme, maar op zo’n manier dat ze de natuur en cultuur in stand houden en bij voorkeur verbeteren en zodat het de lokale bevolking ondersteunt,” verklaart Joas van den Berg, duurzaamheidscoördinator bij de gemeente Noordwijk. Deze gemeente is koploper in duurzaam toerisme in Nederland en is de nummer twee van de duurzaamste strandbestemmingen ter wereld. Noordwijk ontving daarvoor in 2014 de QualityCoast Award: Goud Plus.

lees_meer_over_het_fletcher_badhotel_noordwijk_in_noordwijk_aan_zee_gelegen_in_de_provincie_zuidholland

“Noordwijk is een heel populaire badplaats. Jaarlijks hebben we 1 miljoen overnachtingen en we behoren tot de top vijf van Nederlandse congressteden. We willen dat onze gasten ook in de toekomst van Noordwijk kunnen blijven genieten. Daarom zorgen we goed voor alles wat ons aantrekkelijk maakt: het strand, de duinen, de leefbaarheid én de regionale economie,” zegt Joas. De gemeente vervult een belangrijke rol in het faciliteren en aanjagen van duurzaam toerisme. Met ambitieuze plannen die ze sinds enige jaren stap voor stap aan het realiseren is. Te beginnen met duurzaam beheer van strand en duinen, maar ook energieneutraal zijn in 2030, veel laadplekken voor elektrische auto’s, verregaande afvalscheiding, ledverlichting in alle straatlantaarns, en permanente strandpaviljoens. “Tijdelijke strandpaviljoens zijn verre van duurzaam. Ze verbruiken heel veel energie. Alles kiert en tocht. We hebben nu gekozen voor permanente paviljoens die goed geïsoleerd zijn, waardoor er veel minder warmteverlies is.”

Bijen

Bij hostelketen Stayokay (Ecolabel) is aandacht voor duurzaamheid, milieu en de sociale omgeving ingebakken onder de naam Goed bezig! De keten heeft 25 vestigingen door het hele land, ook in Noordwijk. Mirjam Kiestra, coördinator Goed Bezig: “We gebruiken overal groene energie, scheiden afval, schenken biologische drankjes en maken onze panden zo duurzaam mogelijk. Voor de nieuwbouw in Bergen op Zoom zijn we zelfs genomineerd voor de Triodos Hart-Hoofd-prijs 2015 voor Duurzaam bouwen. Het pand is modulair, waardoor we het eenvoudig kunnen aanpassen, afbreken en hergebruiken.” In de bedrijfsvoering vraagt Stayokay elk kwartaal aandacht voor een ander thema: energie, water, afval en gezondheid & welzijn. “De Goed bezig!-ambassadeurs in elke vestiging krijgen een klein budget om zelf verbeteringen door te voeren.”

stichting-plastic-whale-boat

Stayokay is ook partner van initiatieven zoals Waterspaarders – voor energiebesparing door korter douchen – en PlasticWhale. “In Amsterdam kunnen onze gasten een boottocht ‘plastic vissen’ kiezen in plaats van een klassieke rondvaart.
Van al het ingezamelde plastic maakt PlasticWhale een nieuwe visboot.”

Bewust

“Duurzaam reizen is bewust reizen,” stelt Joas: “Zorg dat je reis zo min mogelijk impact heeft. De eerste stap is je vervoer: houd je CO2-uitstoot zo laag mogelijk. Zelfs als je gaat vliegen, is er keuze. Er zitten grote verschillen tussen maatschappijen. Bij de meeste kun je je CO2-uitstoot deels compenseren. Dat is een belangrijke eerste stap in de transitie naar schoner vervoer. Vervolgens je bestemming: kies bij voorkeur voor een stad of locatie die duurzaam met toerisme omgaat en kies daarin een duurzame accommodatie. Certificaten en labels geven houvast, zoals het Ecolabel, Green Key en Green Destinations. Ook geven reisorganisaties steeds meer inzicht in je impact op het milieu. Als je bewust reist, help je mee de wereld mooi te houden.”

Hoe eco is je vakantie?
Je manier van reizen naar je vakantiebestemming bepaalt sterk  hoeveel CO2 er uitgestoten wordt. Kamperen blijft het meest milieu vriendelijk. Je kunt ook kiezen voor een hotel of huisje met een milieukeurmerk. Zwemmen, fietsen of wandelenzijn niet zo schadelijk. Jetski’s, quads of crossmotoren zijn degrote milieuvervuilers.

Bereken je CO2-uitstoot
De Hogeschool voor Toerisme in Breda, NHTV, ontwikkelt op dit moment samen met de reisbrancheorganisatie ANVR een speciale calculator waarmee je van tevoren kunt berekenen hoeveel CO2 er uitgestoten wordt tijdens je reis. Op basis hiervan kan je dan beslissen om op een andere manier te reizen of een meer duurzame vlucht te boeken. Als het goed is verschijnt hij dit najaar op de websites van een aantal reisorganisaties. De tool richt zich voorlopig zich alleen op de uitstoot van CO2 en niet op andere broeikasgassen.

Handige websites
101 tips
het kan wel
ecopassenger
duurzaam toerisme
 PlasticWhale

 

Dit artikel verscheen in Antroposofie Magazine in juni 2016.

Waarom zijn er eigenlijk geen jaarfeesten in de zomer?
Lees het hier. 

Lees hier meer inspirerende artikelen over antroposofie in de praktijk.