Verlossing

Nu mijn oudste zoon van twaalf een mobiele telefoon heeft, heb ik geprobeerd huisregels te maken om hem een soort gewoontevorming te laten ontwikkelen met dat ding. Ik merk echter dat ik steeds als ik hem even alleen thuis laat, er toch van uitga dat hij alleen maar op ‘dat ding’ heeft gezeten.

Ook al heeft hij zich heel netjes aan de regels gehouden, ik veroordeel hem toch. Ik vind het ook zo opvallend dat mijn reactie altijd heel heftig is op dat ding. Het voelt echt niet goed als ze er veel op zitten. Maar er glipt ook steeds van alles tussendoor. In de ochtend mag hij er pas op na het ontbijt, maar als ik beneden kom, dan loopt hij altijd net uit de richting van zijn telefoontje. Het geeft een machteloos gevoel. Ook als ik naar boven ga om zijn broertje op bed te leggen, neem ik zijn mobieltje maar mee. Vergeet ik dat, dan gaat hij er toch weer op. Tenminste… dat idee heb ik, want het gaat allemaal stiekem. Ik hoor dat van meer ouders, dat je constant alert moet zijn op je regels en afspraken. Sommige doen de mobieltjes na het eten zelfs in een kistje dat op slot kan.

Screen Time
Met mijn leerlingen (tussen de 12 en 17 jaar) heb ik ook wel gesprekken over gebruik van beeldschermen. Zij adviseerden me om mijn kinderen gewoon te vragen wat ze aan het doen zijn en wat ze er zelf van vinden.. Ze kunnen zelf echt wel inschatten wanneer ze iets doen dat buitensporig is of niet sociaal. Toen ik mijn zoon vroeg of hij tevreden was over zijn eigen telefoongebruik, antwoordde hij van wel. Behalve op zondag, dan had hij liever met een vriendje gespeeld. Maar de dag glipte te snel door zijn vingers, waardoor afspreken niet meer lukte. Verder heeft hij last van onze negativiteit. Hij kan het eigenlijk niet goed doen.

Nu heb ik ‘Screen Time’ geïnstalleerd. Dat is een app waarmee je je kinderen kunt beperken in hun beeldschermgebruik. Ik heb tijden ingesteld dat alle apps uit gaan. Na 55 minuten krijgt mijn zoon een seintje dat hij moet afronden. Na een uur gaan alle apps uit. In het weekeinde kan hij wat langer. Je kunt zelf instellen wat het na het uur nog wel doet. Hij mag van mij nog wel bellen.

Ik hoor wel eens van kinderen dat er s avonds nog een crisis uitbreekt binnen een appgroep en dat slapen dan echt onmogelijk is. Wij hebben dat als opvoeders natuurlijk helemaal niet in de gaten, maar ik kan me er wel van alles bij voorstellen. Mijn zoon kan na 19:00 uur niets meer volgen. Dan kan hij rond 21:00 uur gaan slapen met zijn eigen gedachten.

Lekker extern
Zelf check ik graag nog even alles voordat ik ga slapen, alhoewel ik mij soms ook af vraag hoe goed dat is voor mijn eigen nachtrust. Eigenlijk lijkt me zo’n app voor mezelf ook een verademing. Misschien is het wel heerlijk om dit soort krachten niet uit jezelf te hoeven halen, maar lekker extern te laten. Voor nu vind ik het even een verlossing. Ik hoef me niet meer druk te maken om zijn gebruik. Ik check soms even naar wat voor sites hij gaat en heb daar zo af en toe een gesprek over. Nadeel is wel dat deze app € 35,- per jaar kost en je er even goed voor moet gaan zitten om hem te installeren. Maar dat heb ik er eigenlijk wel voor over.

Meer lezen: Vijf apps die het mediagebruik van je kind begrenzen

Meer blogs van Martine Hogerwerf lezen?

 

Martine Hogerwerf is lerares wiskunde en moeder van drie zonen die op de vrijeschool zitten.

 

Vind hier al onze bloggers