Boeken

Antroposofische menskunde begrijpen

Hoe help je als leerkracht de kinderen in je klas het beste vooruit? Hoe voed je jezelf op als pedagoog?  Wat is een mens eigenlijk? Wie zichzelf deze en andere complexe vragen stelt over het leraarschap en het lesgeven, kan veel opsteken van het onlangs verschenen Antroposofische menskunde begrijpen – veertien essays bij ‘Algemene menskunde…

Madam Petit poppenboek

“Je kunt alles totdat het tegendeel bewezen is,” is het motto van het Madam Petit poppenboek. Een zelfgemaakte pop is een superpersoonlijk cadeau voor een kind. Geweldig om te geven, maar toch durft niet iedereen zich daaraan te wagen. Dat is toch veel te moeilijk? En te tijdrovend? Dit uitnodigende boek vol prachtige foto’s, speelse…

Verhalen uit de Smidse

Een goede smid bewerkt niet alleen het oppervlak van het ijzer, maar weet het tot in zijn diepere structuur te transformeren. In zijn boek Verhalen uit de Smidse laat kunstenaar Erik Lemmens zien hoe ook het uitoefenen van zijn ambacht doorwerkt op andere vlakken van het leven. Het smeden van een tastbaar werkstuk heeft invloed…

Puberen om mens te worden

Als het goed is, is de basis voor een prettige omgang met je puber al in de kindertijd gelegd. Toch kan deze ontwikkelingsfase de verhouding tussen ouder en kind soms aardig op scherp zetten. Pubers zoeken in hun worsteling naar eigenheid en verbinding met hun eigen ‘Ik’ ook voortdurend naar het ‘Ik’ van de volwassenen.…

Sari’s wollen sjaal

Sari woont op een boerderij  tussen de heuvels, met appelbomen, kippen, bijen en zelfs haar eigen lammetje. Als dat groot genoeg is, wordt het geschoren en breit Sari van de wol haar eigen sjaal. Maar wat komt er allemaal bij kijken voordat je zo’n gebreide sjaal in je handen hebt? Dit boek volgt het hele…

Als denken voor vertrouwen komt

Hoogbegaafde kinderen ontwikkelen zich fysiek hetzelfde als hun leeftijdsgenootjes, maar hun innerlijke ontwikkeling verloopt anders. Van nature stapt een kind vanuit het doen de wereld in, maar bij deze kinderen is het begripsvermogen de ingang voor alles wat ze doen. Dat maakt dat deze kinderen vaak moeite hebben om zich vanuit vertrouwen te verbinden met…

Plastic Soup Surfer – hoe één persoon verschil kan maken

“Wat drijft je?” vraagt tv-presentatrice Floortje Dessing aan plastic soup surfer Merijn Tinga als ze hem volgt op zijn SUP-board op het IJ. Merijn heeft geen pasklaar antwoord. Hij wil verhalen maken over het plasticprobleem, en dat via die weg op de agenda zetten. Zijn boek Plastic Soup Surfer – hoe één persoon verschil kan…

Seksualiteit

Tijdens de Pinksterviering zie je ze jaarlijks op de vrijescholen: de Pinksterbruidsparen, die het huwelijk tussen hemel en aarde symboliseren. Sommige woke ouders vinden de traditionele bruid in haar witte jurk en de bruidegom met zijn hoge hoed een te traditioneel beeld. Zij zouden daar, uit respect of sympathie voor homoseksuelen, graag twee bruiden of…

De coronacrisis vanuit medisch oogpunt

De coronacrisis laat niemand onberoerd. Ook in antroposofische kringen lijkt iedereen er een mening over te hebben: over het virus, over de maatregelen van de overheid… net als elders in de maatschappij lopen de discussies ook in deze kringen hoog op. Je moet van goeden huize komen om daar een boek over te schrijven dat…

Kinderziekten – oorzaak en behandeling

Wat kun je doen als je kind buikpijn heeft? Hoe maak je wikkels en compressen, en bij welke klachten gebruik je die eigenlijk? Dit lijvige boek heeft op dit soort vraagstukken een antwoord en helpt je op weg met praktische tips. De titel ‘Kinderziekten’ suggereert een naslagwerk over rode hond, mazelen en dergelijke. Natuurlijk komen…

advertentie

Opleidingen

School voor Antroposofische Kinderopvang

De School voor Antroposofische Kinderopvang biedt twee mbo-niveau 4-opleidingen aan die opleiden tot ‘Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Antroposofische Kinderopvang’. Het gaat om een 1,5-jarige BBL-opleiding en een 3-jarige BOL/BBL-opleiding. Marlinda Zandwijk (34) neemt deel aan de 1,5-jarige BBL-opleiding. Toen Marlinda Zandwijk voor haar eigen kind een kinderdagverblijf ging uitkiezen, kwam ze toevallig in aanraking met de…

Lees verder

Vrijeschool Pabo: Creativiteit combineren met lesgeven

“Eigenlijk zocht ik iets in het hbo met kunst en creativiteit,” zegt de 22-jarige Isabelle Kaijser, student Vrijeschool Pabo aan Hogeschool Leiden. “Ik bezocht de Open Dagen van Kunstacademies, maar kon niet echt mijn creatieve uitdaging vinden. Toen kreeg ik de tip dat de Vrijeschool Pabo wel iets voor mij was.” Isabelle moest nog wel…

Lees verder

Opleiding tot Contactclown

‘Speel wie je bent’ heeft vanaf 2004 een opleiding ontwikkeld voor mensen die Contactclown willen worden. Hans Linssen (Clown Gompie) volgde de opleiding. De allereerste keer dat ik een workshop volgde bij Roelant de Vletter, kwam ik (verstrooid als ik ben) natuurlijk te laat. Ik stapte de ruimte binnen terwijl iedereen al in een kring stond. Roelant…

Lees verder

Mbo-opleiding Biologisch-dynamische landbouw

Warmonderhof is een mbo voor biologisch-dynamische landbouw, waar zowel jongeren als volwassenen studeren, in voltijd en in deeltijd. De school staat middenop drie boerderijen en de jongeren wonen er ook. ’s Morgens zitten ze in de klas en ’s middags staan ze op het land of in de stallen. Studenten vertellen waarom ze voor deze…

Lees verder

Basiscursus Tijd voor antroposofie in de zorg

Ik wist al wel een en ander van antroposofie, maar hoe actueel is die kennis en hoe hangt het met elkaar samen? Ik wilde een completer beeld kunnen vormen van wat de antroposofische benadering in 21e eeuw heeft te bieden en hoe ze zich verantwoordt. Het was een verrijking en een genoegen om aan deel…

Lees verder

Bachelor Kunstzinnige Therapie

Opleiding van de Hogeschool Leiden   Simone Yoy Mooyman (23): “Tijdens de opleiding heb onder meer geleerd om ‘werkelijk’ contact met een cliënt te maken” “Het mooiste moment van de opleiding was misschien wel dat ik voor het eerst een nat-in-nat-schildering maakte, alleen met de kleur blauw. Ik wist niets van kunstzinnige therapie. Maar ik merkte…

Lees verder

Opleiding Antroposofische Fysiotherapie

Opleiding van de Nederlandse Vereniging van Antroposofisch Fysiotherapeuten   Tjeerd Alkemade (33): “De kracht van de opleiding is dat de mens recht gedaan wordt. We zijn zoveel meer dan een verzameling botten en spieren” “Min of meer toevallig kwam ik bij de Zonnehuizen te werken. Daar merkte ik bij de teambesprekingen dat ik met mijn reguliere…

Lees verder

Cursussen en workshops

Zomers kruidenweekend met 10% korting!

Voor de snelle beslissers…. Op landgoed Kraaybeekerhof, verscholen tussen de huizen in Driebergen-Rijsenberg. Een magische plek, zeker in de zomer.  Bezoekers kunnen wandelen door de (kruiden)tuinen, een unieke bijentuin ontdekken, wat lekkers genieten op het terras of gewoon luieren in het gras. Naast tuinen en een restaurant is het Landgoed al ruim 40 jaar de…

AM Workshop Dagboektekenen

Workshop Dagboektekenen 30 juni 2017, Heleen Hupkens Soon Ja Terwee Net op het moment dat ik besef dat ik meer creativiteit in mijn leven wil toelaten, stuit ik op de AM workshop van Kit Le Large; Dagboektekenen. Dit spreekt mij meteen aan en ik geef mij op voor de workshop. Het is een uur rijden…

Academie voor Ouders

Voor opvoeden heb je geen diploma nodig. Maar soms stellen je kinderen je voor raadsels waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken. De Academie voor Ouders kan inspiratie en ondersteuning bieden bij je werk als opvoeder. Je doet er niet alleen veel theoretische kennis op, maar je gaat ook aan de slag met het beoefenen…

Dansend water in de Flowform

Flowforms zijn schalen waarin stromend water op een swingende wijze heen en weer schommelt. Het water stroomt over de schaal weg, maar maakt eerst dwars op deze stroming een wervelende bewegingen. In een ritme linksom en dan rechtsom draaiend. Dit geeft je een gevoel dat het water hier danst en zo in haar eigen element…

Verder kijken dan voeding

Studenten van de opleiding Natuurvoedingskundige op landgoed de Kraaybeekerhof verdiepen zich niet alleen in gezonde voeding, maar maken ook veel persoonlijke ontwikkelingen door. Twee oud-studenten blikken terug op hun ontplooiing binnen en buiten het klaslokaal. “Waar veel reguliere voedingsopleidingen zich richten op de details, voedingsstoffen en de wetenschappelijke kant, gaat de opleiding Natuurvoedingskundige op de Kraaybeekerhof…

Levensverhalen schrijven

Marita Klein over haar ervaringen met de cursus Levensverhalen schrijven van Lieke Deelstra in Brummen. “Het leverde voor mij een schat aan diep verborgen herinneringen op”In 2015 heb ik drie schrijfcursussen gevolgd bij Lieke Deelstra van Werkplaats Stap. De cursus levensverhalen schrijven voor beginners en gevorderden en een cursus sprookjesverhalen. De levensverhalen werden in een…

Ontdek je stem en zing vrij

Cursus van Brigitte van Bourgonje, zangtherapeut/stresscounselor in Rotterdam, Dordrecht, gespecialiseerd in stem, oorsuizen/tinnitus & stress. Rianne Versluis (60): “We leren totaal anders met ons lichaam en onze stem om te gaan. Heerlijk” “Het is niet te vergelijken met koorzang. Ik zit bij verschillende koren, maar wat we bij Brigitte doen is totaal anders. Ik verken mijn…

Cursus biologisch-dynamische preparaten

Cursus van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding Docent Frans Romeijn: “Het is mooi als je gelooft in de werking van preparaten, maar het is nog mooier als je die werking ook echt kunt waarnemen. Dan wordt het realiteit” Frans Romeijn“In de jaren ’70 kwam ik als bd-tuinder in aanraking met preparaten. Ze bleken te…

advertentie

Artikelen

De tuin in met Pasen

Mijn eigen herinnering aan Pasen is die aan het christelijke Paasfeest. Op zondag gingen wij als gezin naar de kerk en na de dienst naar de zondagsschool. Compleet met kleurboekjes over het lijdensverhaal. En toch zijn het geen herinneringen aan de kruisiging van Jezus, maar een blij gevoel van ‘Hosanna, Hij is waarlijk opgestaan’. Het…

Lees verder

Met Palmpasen komt het leven terug

Tekst: Tineke Croese Beeld: Fokke van Saane en Shutterstock Meestal zijn de sneeuwklokjes het eerste groen dat boven de aarde komt. Dat eerste groen roept een vaag euforische stemming op: het leven komt terug! Het is er nog! Toen mensen nog direct van de aarde afhankelijk waren, was de komst van de lente zo belangrijk voor hen dat ze er met allerlei magische rituelen een handje bij wilden helpen. Zo ontstonden al die lentegebruiken die tussen februari en juni een vaste plek hebben. Eén ervan was het…

Lees verder

Vlees of geen vlees?

We leven in een tijd waarin veel mensen, op de een of andere manier, steeds bewuster stappen zetten op het gebied van ‘het spirituele’. In verschillende stromingen, waaronder het Hindoeïsme en het Boeddhisme, wordt een link gelegd tussen het gaan van een spirituele ontwikkelingsweg en een vleesloos menu. Ook in de antroposofie gaat het altijd…

Lees verder

Opladen in de natuur

  Tekst: Arianne Collee Beeld: Markus Spiske/Unsplash  “Buiten in de natuur kan een mens gemakkelijker ‘zijn’. De aarde is, de aarde oordeelt niet,” zegt Jasper. Hij is er van overtuigd dat voor ieders vitaliteit – dat woord is afgeleid van ‘vita’, dat ‘leven’ betekent – de aarde, zo vol leven, van levensbelang is. Jasper groeide…

Lees verder

De helende omgeving van Landgoed Tannenberg

Miriam Erlings van Deurse en haar man Frans hebben een kleine dertig jaar geleden hun gezinskring opgezet. Ze zijn gestart in een rijtjeshuis in Maarssen, waar ze uithuisgeplaatste kinderen opnamen in hun dagelijkse leven. In samenwerking met Stichting de Marsen zijn ze drie jaar geleden verhuisd naar Landgoed Tannenberg in Bosch en Duin. In de…

Lees verder

Je etherlichaam – wat is dat eigenlijk?

Alles wat leeft, groeit, plant zich voort, en sterft op een gegeven moment ook weer. Dat betekent dat het voortdurend in beweging is. Als je een levend wezen voor je hebt, heb je dus eigenlijk alleen maar een fase van die beweging voor je. Dat wordt nu weer mooi duidelijk, in het voorjaar: als je…

Lees verder

Hoe haalt Nicolien Sauerbreij het maximale uit zichzelf?

Voormalig Olympisch topsporter Nicolien Sauerbreij: Ik heb geleerd te denken in mogelijkheden”  Op de onderbouw van de vrijeschool in Amstelveen voelde Nicolien zich als een vis in het water: “Sociaal was ik best sterk, maar ik was vooral ook een dromerig kind. Ik had iets meer tijd nodig, zeg maar. Die ruimte kreeg ik op school. Ik was eigenlijk een lief naïef…

Lees verder

Verlangen naar de zon met Maria-Lichtmis

Vóór de christelijke viering van Maria-Lichtmis was 2 februari de dag van Vrouw Holle. Vrouw Holle komt voor het eerst voor in de Germaanse mythologie. Zij ontvangt de zielen van de gestorvenen en uit haar bron komen nieuwgeborenen voort. Het christelijke verhaal vertelt dat Jezus, zoals gebruikelijk was in de Joodse traditie, veertig dagen na…

Lees verder

Claudy Jongstra: Voorbij het ambacht

Tekst: Cisly Burcksen Beeld: Ronald Tilleman en Christian Jaeggi “Wat ik ontroerend vind, is de aandacht,” zegt Claudy Jongstra in een film van Marit Geluk die op de tentoonstelling te zien is. Hoeveel ambachtswerk zit er wel niet in het staaltje 17e eeuwse stof dat ze in haar handen heeft… Bezoekers van de Lakenhal kunnen…

Lees verder

De schijf van zes

  Dit jaar presenteerde het Voedingscentrum een nieuwe versie van de ‘schijf van vijf’. De samenstellers keken niet langer alleen naar losse vitamines en mineralen, maar onderzochten wat de invloed is van bijvoorbeeld brood, noten, zuivel, thee en groente en fruit op onze gezondheid. En dat is revolutionair te noemen! De bontgekleurde voedingscirkel, ingedeeld in…

Lees verder