De X-factor van de vrijeschool

In ons winternummer besteden we weer veel aandacht aan het het vrijeschoolonderwijs. Het aantal scholen groeit. Dat is goed nieuws, maar ook een aanleiding om goed na te denken over wat wezenlijk is binnen het vrijeschoolonderwijs. Een hele uitdaging ook. Veel ouders, maar ook nieuwe leerkrachten zijn (nog) niet echt bekend met de achtergronden en pedagogische uitgangspunten van de vrijeschool. Hoe ga je hiermee om? We spraken met Aziza Mayo, lector Waarde(n) van het vrijeschoolonderwijs aan de Hogeschool Leiden, en Marika Ortmans, doorgewinterde vrijeschool(groot)moeder en oprichter van de facebookgroep Vrijeschool.

Maar er is natuurlijk nog meer:

Kinderopvang met huiskamersfeer
Ook de vraag naar antroposofische kinderopvang groeit. Hier staan persoonlijke aandacht en natuurbeleving voorop in de pedagogisch werkwijze. Hoe rijm je dit met de antroposofische visie dat jonge kinderen het beste thuis kunnen zijn? “Wij proberen de gezinssituatie zo veel mogelijk te benaderen, met de juf als medeopvoeder,” zegt Melissandre Lips van kinderopvang De Vuurvogel in Driebergen. Journaliste Hester van Delden nam een kijkje om te zien hoe dat er in de praktijk aan toe gaat.

Hoe gezond is vegetarisme?
We eten minder vlees. Dat is gezond voor de aarde, goed voor je eigen gezondheid én ‘gezond’ voor je spirituele ontwikkeling. Toch komt er tijdens de feestdagen nog altijd traditiegetrouw veel vlees en vis op tafel. Voedingsdeskundige Petra Essink gaat in op de voors en tegens van een vegetarisch menu, bekeken vanuit de antroposofische voedingsleer.

Vrije landbouwgrond
Negentig procent van onze welvaart danken we aan vorige generaties. Steeds vaker gaan er stemmen op om die welvaart evenwichtiger te verdelen in onze samenleving. Via het basisinkomen bijvoorbeeld. Stichting Grondbeheer zet zich in voor een eerlijker verdeling van de welvaart. Zij koopt biodynamische landbouwgrond vrij, zodat dit geen individueel eigendom meer is en veiliggesteld wordt voor de biologisch-dynamische boeren van morgen.

En verder:
-  Autobiografisch schrijven geeft betekenis aan je herinneringen
-  Hoe ga je om met een onvervulde kinderwens?
-  Edelsteentherapie als remedie tegen epileptische aanvallen.
-  Sint-Lucia verspreidt licht en warmte op weg naar Kerstmis.

 

 Je vindt het winternummer van AM vanaf 1 december in de boekhandel. Een los exemplaar bij ons bestellen kan ook, voor € 7,95 - inclusief verzendkosten. Maar je kunt natuurlijk ook een abonnement nemen. Dan valt AM iedere drie maanden bij je in de brievenbus voor € 29,95 per jaar.