Escape rooms: de wereld betoveren

Met een groep vrienden in een uur tijd een mysterie ontrafelen, ontsnappen uit een raadselachtige ruimte of juist inbreken om een opdracht te volbrengen, waarbij je onderdeel wordt van een verhaal. Jezelf uit een escape room puzzelen is niet alleen een spannende belevenis, maar stimuleert ook je creativiteit. De afgelopen jaren is de populariteit van dit fenomeen dan ook enorm toegenomen.

Dat is voor een belangrijk deel te danken aan ondernemer en ‘omdenker’ Victor van Doorn, die drie jaar geleden met een vriendengroep Sherlocked opstartte; een bedrijf dat escape rooms maakt en deze vorm van entertainment groot maakte in Nederland. Victor is de zoon van auteur en coach Manfred van Doorn, auteur van o.a. Karma als kans en bedenker van het Double Healix-model, dat werkt met universele elementen uit verhalen. Geen wonder dan ook dat voor Victor verhalen van jongs af aan belangrijk waren. Met zijn escape rooms wil hij de magie en betovering uit oude verhalen terugbrengen in de wereld, door mensen bijzondere ervaringen te bieden. Maar daarvoor hoef je geen ingewikkelde puzzels te kunnen bedenken. “Iedereen kan een magische ervaring voor een ander maken,” stelt hij.

In het herfstnummer van AM vertelt hij over zijn drive om de wereld mooier te maken door anderen mooie ervaringen te bieden. Ook gaat hij in op hoe ontsnappingen centraal stonden in zijn jeugd. Niet alleen het uitbreken uit het schoolsysteem en ontsnappen aan pesterijen van klasgenoten, maar ook het beleven van spannende avonturen. Zo wilde hij als kind een tekening achterlaten bij de torenspits van de abdijkerk op het eiland Mont Saint Michel. Na een tocht via verborgen trappenhuizen en kleine raampjes bleek hij opgesloten te zitten en moest hij zich naar buiten puzzelen met alleen een digitale camera als gereedschap.

Je vindt ons herfstnummer vanaf 8 september in de boekhandel. Een los exemplaar bij ons bestellen kan ook, voor € 7,95 - inclusief verzendkosten. Of gewoon een abonnement nemen natuurlijk. Dan valt AM iedere drie maanden bij je in de brievenbus voor € 29,95 per jaar.