Even slapen in de zomer

Wat gebeurt er eigenlijk met ons in de zomer? In de natuur zien we dat de periode van groei en bloei al aan het begin van de zomer eindigt, als de zon rond het Sint-Jansfeest op zijn hoogst staat. Maar pas tegen het eind van augustus wordt het eerste verwelken zichtbaar. Eigenlijk gebeurt met schoolkinderen ook zoiets. Bij de afsluiting van het schooljaar, eind juni, begin juli, worden hun vorderingen beoordeeld in een getuigschrift of rapport. Daarna laten ze alles los ‒ het is vakantie. En juist door de leerstof los te laten en te ‘vergeten’ wordt hij innerlijk verwerkt. Aan het begin van het nieuwe schooljaar blijkt vaak dat een kind in de zomer ongemerkt een sprong vooruit heeft gemaakt. Het is helemaal klaar voor een hogere klas.

De zomer is een soort ‘in slaap vallen’. Als je in slaap valt, glip je uit je lichaam ‒ als je wakker wordt, keer je er weer in terug. Ook in de zomer stap je een beetje ‘buiten jezelf’. Letterlijk, omdat je meer dan in andere seizoenen buiten leeft. Maar ook figuurlijk: je stapt even uit de vaak beperkende cirkel van dagelijkse beslommeringen. Hierdoor stel je je open voor wat er aan nieuwe, andere ervaringen en ontmoetingen buiten die cirkel ligt.

Tineke Croese schreef er een prachtig artikel over in het zomernummer van Antroposofie Magazine.  Nieuwsgierig? Kijk dan even of je boekhandel het op voorraad heeft.

Je kunt ook een exemplaar bij ons bestellen voor € 7,95 - inclusief verzendkosten. Of gewoon een abonnement nemen natuurlijk. Dan valt AM iedere drie maanden bij je in de brievenbus voor € 29,95 per jaar.