Down to Earth op dvd

Deze maand is de prachtige film ‘Down to Earth’ op dvd verschenen. Deze documentaire is het resultaat van een bijzondere wereldreis. Vijf jaar lang reisden Renata Reimers en Rolf Winters met hun drie jonge kinderen de wereld over om los te komen van de patronen en hectiek van alledag en zich te bezinnen op hun leven. Ze hadden alles wat ze wensten, maar was dat nu waar het leven om draaide? “Wat draag je eigenlijk bij aan de wereld waarin je kinderen opgroeien?” vroegen ze zich af toen hun dochters geboren werden. Zonder vastomlijnd plan begonnen ze aan hun reis en besloten deze te gaan filmen.

Ze ontmoetten oude volkeren, zoals Aboriginals, Bosjesmannen en Masai: de ‘Keepers of the Earth’, die een connectie met ‘de natuurlijke wereld’ onderhouden. In ‘Down to Earth’ proberen ze de wijsheid van deze volken met de kijker te delen. Zo gaan we mee op bezoek bij medicijnman Nowaten, een oude wijze Indiaan met een prachtig doortekend gezicht. “Je kunt je niet losmaken van de natuur, want wij zijn er onderdeel van,” stelt hij. Aboriginalvrouw Laklak laat zien hoe ze straatjongens met problemen helpt door hen te leren in harmonie met de natuur te leven. En we zijn getuige van indrukwekkende rituelen. Bijvoorbeeld hoe een groep bosjesmannen rond het vuur in trance raakt om een ziek kind uit hun stam te genezen. “Dat kun je niet in je eentje. Je hebt elkaar nodig om iemand te kunnen genezen,” weet de sjamaan die de ceremonie leidt.

De eeuwenoude wijsheid is verpakt in prachtige beelden: van uitgestrekte vergezichten tot indringende close-ups van inheemse ceremonies en kleurige traditionele kleding. Maar ook zien we de dochters van Reimers en Winters, lekker spelend in het bos en zonder taal communicerend met plaatselijke leeftijdsgenootjes. Dat houdt het luchtig. Bovendien zijn de Keepers of the Earth optimistisch: de chaos in de Westerse wereld luidt volgens hen een nieuwe fase in. Een fase waarin iedereen uiteindelijk in harmonie met de natuur zal leven. Ware het niet dat de weg daarnaartoe nog lang is. Deze film is in ieder geval een prachtige bijdrage aan die impuls en wellicht voor velen een eerste stap op die weg.

Je kunt de dvd hier bestellen. Bekijk je 'm liever op een groot bioscoopscherm? 'Down to Earth' wordt nog steeds af en toe vertoond in Nederlandse filmhuizen. Bijvoorbeeld op 2 september 2018 in Den Bosch en op 7 september 2018 in Nieuw Vennep. Zie voor details het overzicht van alle vertoningen.