Inzendingen winactie ‘Het hele jaarfeesten’

In hun inspirerende boek ‘Het hele jaarfeesten – lente en zomer’ geven Lisa Wade en Daan Rot tips om thuis de jaarfeesten te vieren met je gezin. Met praktische tips om te knutselen, te bakken, te zingen en nog veel meer, nodigen zij je uit om een je eigen vrolijke, betekenisvolle vorm te vinden voor het beleven van het jaar.

Wij mogen drie exemplaren van dit boek weggeven en vroegen lezers ons te vertellen hoe zij Pasen vieren – liefst met foto’s. Hieronder kun je alle inzendingen bekijken.

Ook kans maken op een exemplaar van het boek? Nog t/m 19 april 2019 kun je je inzending mailen naar redactie@antroposofiemagazine.nl.

 

Gerdien Stam: 

"Thuis vieren we Pasen als gezin met elkaar. Ontbijt, wandelen in het bos en genieten van het nieuwe leven. Eieren zoeken en een dagje weg met elkaar.

Op mijn werk op VSO ZMl de Lelie vieren we Pasen met een route door de school aan de hand van het Bijbelverhaal, met voorstellingen, een koor, en in onze klas een escaperoom. Onze klas heeft het thema 'Nieuw leven'. We zijn druk met het zaaien van moestuinplantjes. Daarnaast hebben we onze zelfgemaakte seizoenstafel. (Zie foto's). Ook nemen we ons eigen lied op en maken we gifjes van de cyclus van het leven, bomen, planten, dieren, mensen. (En een van de ontwikkeling van de stofzuiger 🤣, dat moest volgens deze leerling die groot fan van stofzuigen is.)

Al met al heel druk met Pasen. Het hele jaar feesten zal een mooie inspiratiebron zijn om uit te putten de aankomende periode."

 

Linda de la Rambelje:

"Wij vieren dit jaar voor het eerst Pasen met onze dochter van tweeënhalf. We gaan eieren verven en verstoppen (en eten natuurlijk!) En lekker samen broodjes maken. Daarna gaan we naar de schaapskudde in de buurt om naar lammetjes te kijken. Ze zal het fantastisch vinden!"

 

Sabina Pot: 

"Opa Kees en Oma Josette zorgen ieder jaar met Pasen voor een prachtig lentefeest in hun voedsel voorzienende tuin.  Alle kinderen en kleinkinderen uit beide gezinnen schuiven aan lange tafels onder de ontwakende bomen en in het groene gras. We drinken verse koffie en praten bij met eenieder die we lang niet zagen.

Isabel (6 jr) is de Benjamin in dit (samengestelde) gezin en kijkt ieder jaar weer reikhalzend uit naar het zoeken van de eieren die Opa en Oma van de eigen kippen kregen. Samen hebben ze heel wat werk om de eitjes met mooie natuurlijke kleurstof te versieren en om ze in de vroege ochtend te verstoppen in de tuin. Meestal ligt er ook nog ergens een chocolade ei te wachten in de tuin voor alle kleinkinderen...

De gevonden eieren gaan vervolgens na het 'toeken' op de boterham of in de salade voor de lunch.  Het gelach, de kwetterende vogels en de ontwakende tuin zijn ieder jaar weer een groot feest."

Thirza Wondergem:

"Wij vieren Pasen als het feest van de opstanding. Wij zijn christen en geven onze kinderen graag mee dat met Pasen de dood overwonnen is door Jezus' dood aan het kruis. En dat er daardoor altijd nieuwe kansen zijn en de weg altijd open is om bij God te komen. Praktisch vieren we het door de dagen voor Pasen stil te staan bij het lijden en het offer (Op Goede Vrijdag). Dan leven we sober. Op Stille Zaterdag is er stilte, rust en bezinning. Op Paasmorgen vieren we feest met een uitgebreid ontbijt, taart en gaan we naar de kerk. We proberen onze kinderen op deze manier de waarde van Pasen te laten ervaren."

 

Sabine de Raaf: 

"Al sinds mijn jeugd vieren wij Pasen met de familie. Indische familie, dus ooms, tantes, nichtjes, neefjes en heel veel eieren en ander lekkers.

Vroeger waren dat gewone gekookte eieren. Er was er altijd 1 onvindbaar. Die rook je een aantal maanden later. Sinds mijn kinderen er zijn (9, 5 en 3) vieren we het met chocolade-eitjes. Precies honderd. Iedereen van jong tot oud mag helpen zoeken. Oma heeft voor iedereen door de jaren heen vilten mandjes verzameld en om het eerlijk te houden mogen de jongsten beginnen. Daarna de wat ouderen, voor de vasthoudend enthousiaste nichtjes (40+) de tuin in mogen duiken. We stoppen niet tot we er 100 hebben. 🙂

Als we ze hebben, volgt een heerlijke brunch. Het is nu al aftellen tot Pasen."

Sara van Wetten:

"Ik ga al sinds ik kind was (ik ben nu 34) met mijn ouders en de moeder van mijn vader naar Zeeland. Wij huren daar een huis (ieder jaar een ander huis in een andere plaats) en gaan langs familie in Zeeland, shoppen in Goes of Middelburg, wandelen, zwemmen, lunchen en het belangrijkste: genieten van elkaar. De samenstelling is iets uitgebreid de laatste jaren, met mijn man erbij en sinds vier jaar ook twee (klein)kinderen. Mijn oma (94) gaat ook nog steeds mee. Deze vakantie is mij dan ook ontzettend dierbaar en kijk er ieder jaar weer naar uit. Ik hoop dat ik iets van mijn gevoel heb kunnen doorgeven."

 

Mariska Keizer: 

"Pasen, eindelijk echt lente en dat dan ook in huis... de jaartafel versierd met lentebloemen en op tafel een grote vaas met paastakken, versierd met paasversiering. Al ver van tevoren was ik al langzaam bezig het huis te versieren om in de stemming te komen en nu hoop ik uit alle macht dat ik deze Pasen er weer bij kan zijn, want ik had zoveel leuks bedacht... paaseieren versieren, paaseitjes verstoppen en samen met Noa, mijn 2 jarige dochter, gaan zoeken. Heerlijk ontbijten met verse warme broodjes, een eitje, matzes met basterdsuiker, en heel veel vers fruit  met zijn allen naar de boswerf gaan om daar activiteiten  te doen en natuurlijk in de avond weer lekker eten en Tweede Paasdag, weer of geen weer, lekker naar het strand te gaan  om uit te waaien...

En als Noa naar bed zal gaan zal ik of mijn man haar voorlezen uit 'Het raadsel van de paashaas' of 'Pippa en Pelle - pasen'. Ik geniet er nu al van tijdens het opschrijven. En nu maar duimen dat ik voor de Pasen  lekker thuis ben bij mijn gezin, want eerlijk is eerlijk, hen mis ik nu wel het meeste..."

 

Jinte, Thomas, Erik en Iris Eefting-Doetjes:

"Wij leven op dit moment naar Pasen toe, waarin vooral het nieuwe leven en de wederopstanding van Jezus centraal staan. Wij hebben paastakken op de seizoenstafel staan met neutrale eieren, bloembollen en lammetjes. Op Goede Vrijdag gaan wij 's avonds naar de kerk en 's zondags ook. We eten gezellig met z'n allen tussen de middag een lunch en zijn veel buiten als het weer dat toelaat. We bakken met z'n allen broodjes, als het weer dat toelaat buiten en anders binnen in de oven. Lekker de natuur in. Pasen is voor ons een moment van met elkaar zijn. Geen woonboulevard voor ons (ook niet te doen op andere dagen met een tweeling van 3 en eentje van 8 jaar oud). Waar kerst voor ons vooral symbool staat voor hoop, is Pasen dat meer voor een nieuw begin en een nieuw leven."

 

Wiebke Vos: 

"Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland. We vieren Pasen dus zoals de meeste mensen daar: op zaterdag verven we eieren en versieren daarmee de tafel. Zaterdagavond gaan we naar het paasvuur. Zondagochtend gingen we vroeger nog vaker naar de kerk, maar nu haast niet meer. Soms nog wel op vrijdag. Meestal hebben we een uitgebreid paasontbijt met zelfgeverfde eieren en zelfgebakken paasbrood en allemaal andere lekkernijen. De hele tafel is versierd en iedereen krijgt een chocolade paashaas of een klein cadeautje.
Na een tijdje is de paashaas geweest en gaan we eieren zoeken in de tuin. Dat kunnen chocolade-eitjes zijn, maar ook ander snoep of mini-cadeautjes (bellenblaas ofzo). De kinderen vinden dit te gek. Daarna maken we een mooi uitstapje/een wandeling met de hele familie. Dit jaar met zes volwassenen, negen kinderen tussen de één en de tien jaar oud en een hond. Dat wordt erg gezellig en druk. 🙂 "

 

Irene van Veen:

"Met Pasen vieren wij dat Jezus leeft. We herdenken het lijden en vieren de opstanding van Jezus Christus. Wat een feest dat wij door Jezus vrij mogen zijn. In de tijd voor Pasen knutselen de kinderen veel dingen die op ons ‘paasplankje’ terechtkomen. Zo wordt het steeds meer Pasen in ons huis. We eten Haantje Pik (zie foto) en natuurlijk chocolade-eitjes. De zondag voor Pasen vieren we met elkaar Palmpasen in de kerk. Alle kinderen maken een palmpasenstok en brengen die onder het ‘Hosanna’ zingen de kerk in. In de week erop zijn er ook verschillende diensten waar we naartoe kunnen gaan. Op paasmorgen bezoeken we als gezin een kerkdienst. Daarna zijn we met familie bij elkaar om het feest van de opstanding te vieren. De kinderen verheugen zich nu al op de surprise-eieren die opa verstopt.

Tweede paasdag is ook een dag voor het gezin. Dit jaar doen we voor het eerst als gezinsteam mee aan de 'run bike swim' bij ons in het dorp."

 

Katja Scheffer: 

"Wij (vader, moeder, zoon van net 4, zoon van bijna 2 en baby van 6 weken) vieren Pasen in een vakantiepark. Hier verblijven wij sinds 28 december omdat ons huis door waterschade onbewoonbaar is verklaard. Wij waren op dat moment niet thuis, dus de waterschade was gigantisch. Heel veel spullen van ons zijn verloren gegaan en wat het wel gered heeft, weten we niet omdat de verzekering alles in de opslag heeft gezet. Door alle stress heb ik veel in het ziekenhuis gelegen tijdens mijn zwangerschap. Ook heb ik weeënremmers en longrijpers gekregen om de kleine man zolang mogelijk te laten zitten. Uiteindelijk is ons derde wonder met 39 weken geboren. Dit alles heeft veel impact (gehad en nog steeds) op ons en de jongens.

Ons paasfeest zal in teken staan van samen zijn en klussen in het huis. Hier in het huisje hebben we op knutsels van de kinderen na geen paasversiering. We laten de kinderen van tevoren eieren versieren, die wij zullen verstoppen. De jongens mogen ze in de ochtend zoeken. Dan samen ontbijten en vervolgens naar ons eigen huis om daar dingen in orde te gaan maken zodat we hopelijk zo snel mogelijk terug kunnen naar ons eigen huisje.

Volgend jaar hopen we een echt paasfeest te kunnen vieren met ons gezin."

 

Daniëlle Cazant:

"Pasen is voor mij pas compleet met familie, een mooi gedekte tafel, lekker eten, versierde paastakken, mooie bloemen en natuurlijk paaseieren. Mijn zoontje (20 maanden) en ik vieren Pasen dit jaar voor het eerst! In de ochtend doen we lekker rustig aan. Daarna maken we een overheerlijke brunch. Uiteraard met matzes met suiker, jammie! ‘s Middags gaan we paaseieren zoeken en daarna heerlijk buiten wandelen en genieten van de natuur."

 

Els van Haute:

"Mijn man en ik gaan een dagje naar Zoutelande. Wat ooit begon met het liedje is nu een nieuwe traditie voor ons. We hebben beide niet zo een fijne familiebanden en daarom ook geen kinderen. Maar we maken wel mooie tradities die we in ere houden, met ons twee."

 

Familie Mulders:

"De paasdagen zijn fijn, maar de rit ernaartoe is minstens zo leuk. Samenzijn, het horen van 'the birds and the bees', de natuur die opnieuw begint. We genieten van het eerste lentezonnetje, dat ons even die felle griepweken laat vergeten. Heerlijk, op de trampoline dat eerste zonnestraaltje vangen!

Volgens jaarlijks ritueel planten de kids de eerste viooltjes. Al dagen zijn we druk in de weer om het paasmandje te knutselen: papier-maché-en, verven, kleuren, knippen, prikken, plakken. Intussen snijden we een flinke bos takken af van de paasboom in de tuin en de kids versieren ze samen tot een ware "kerstboom, maar dan voor Pasen."

Eitjes, kuikens, kippen en konijnen vormen het gesprek van de dag. Verhaaltjes worden voorgelezen, ware toneelspelers ontpoppen zich in onze woonkamer. Broerlief moet er aan geloven: hij wordt zo geel als een kuikentje geschminkt. En knuffel 'meneer Knijn' mag overal van meegenieten. De prikwand hangt al aardig vol kunstwerken en ook de tafel staat te wachten op de Paasdagen. Niet alleen maar drukte hier in huis, maar ook momentjes van bezinning door een fijne wandeling in de natuur of met papa te gaan vissen. Ook aan het water is het nieuwe leven overal te zien. Nog even 2 mooie hangpotten maken, die we tijdens eerste paasdag aan oma cadeau doen. Vandaag dan nog de eitjes verven en dan zijn we klaar met onze wekenlange voorbereiding!"