Inzendingen winactie ‘The Biggest little farm’

Hoe leef jij in harmonie met de natuur? Filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly vertrokken naar het platteland, net even buiten Los Angeles, om een stuk dor land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. John maakte hierover de film ‘The Biggest Little Farm’, die op 16 juni a.s. in premiere gaat. Het werd een adembenemend gefilmd verhaal over het zoeken naar harmonie en het verwezenlijken van je dromen. AM mag 2x 2 bioscoopkaartjes weggeven voor ‘The Biggest Little Farm’ en vroeg lezers naar hun tips om in harmonie met de natuur te leven. Hieronder kun je alle tips lezen.

Ook meedoen? Stuur jouw tip voor 24 juni 2019 naar redactie@antroposofiemagazine.nl 

 

Simone van Dam:

"Mijn tip om in harmonie met de natuur te leven is: zoveel mogelijk buiten te zijn en 'buiten' zoveel mogelijk naar binnen te halen, voor de momenten dat je binnen bent in je huis. Veel planten, bloemen en beesten in en om het huis dus!"

Maud Pfeiffer:

"Mijn tip om in harmonie met de natuur te leven is elke dag een momentje stil te staan bij de kleinste dingen van het leven uit de natuur. Een diertje wat op je pad is gekomen (die bromvlieg te vangen en vrij te laten in plaats van de mepper te pakken). Of eens in te zoomen op het wonderschone groeiproces van planten en bloemen. Dit kan al beginnen met het onkruid tussen de tegels wat, als je van dichtbij kijkt, minuscule bloempjes blijkt te bevatten! Zo ontdek je elke dag een beetje meer van de wondere wereld waar we in leven!"

Elly en Jean Limbourg:

"Gezegend om ons schip aan de Loosdrechtse plassen te mogen wonen. Wat hebben we een zicht op het water wat soms wild woest zich laat bewegen om vervolgens de dag volledig spiegelglad te zijn. De wolken, de verschillende luchten, de aankomst van 'onze' zwaluwen die na winter terugkomen en een reis van 300 km per dag te maken om hier hun nestje te maken. Zo klein - zo dapper. Ik raak niet uitgepraat, het zit in hele kleine dingen; opstaan, met je blote voeten over de steiger lopen met een kopje espresso in de hand . Een met de natuur, de vogels, de fuuten en zo veel meer. De zon die opkomt en ook weer ondergaat De maan die ook in zijn eigen ritme wandelt."

Marieke Markensteijn:

"Eten uit eigen tuin waarbij onze dieren geen voedsel zijn, maar vrienden."

Esther Rijnders:

"Pak elke dag 2 tot 5 stuks vuil uit de natuur (bijvoorbeeld als je naar je werk fietst) en gooi het in de prullenbak!  Als iedereen zijn steentje bijdraagt maken we alles mooier."

Karin van der Haar:

"Mijn tip: zie jezelf als onderdeel van de natuur. Je maakt ook deel uit van de cyclus van de seizoenen; wees de seizoenen. Zoals Einstein al schreef, Look deep in the nature and then you understand everything better!"

Irma Nagelhout:

"Gewoon heel simpel, doen. Het is makkelijker dan iedereen denkt. Kijk om je heen en geniet, doe wat je wil doen om in harmonie te komen met de natuur. Voor iedereen is dat verschillend. Geen gehaast voor mij, heerlijk in de tuin zitten met mijn bakje zelf gedroogde. kamillethee. De vogels die een fluitconcert geven."

Linda te Wierike:

"Neem de spreekwoorden meer ter harte. In de taal zit vaak de wijsheid besloten die in de natuur te ervaren is:

'Een zwaluw maakt nog geen zomer'
'Geen appels met peren vergelijken'
'Dat is mosterd na de maaltijd'
'Waar twee honden vechten om een been'
'Voor niets komt de zon op'
'Grote vissen vangen de kleine vissen'
'Men vangt meer vliegen met honing dan met azijn'
'Achter de wolken schijnt de zon'
'Het kaf van het koren scheiden'
'De kat bij de melk zetten'
'Als een spin in het web'
'Men moet geen oude bomen verplaatsen'
'Lopen als een muis in een meelton'
'Geen vlieg kwaad doen'
'Elke bos stro waait voor de wind'
'Zo vraagt men de boeren de kunst af'
'Waar aas is vliegen kraaien'
'Vijf poten aan een schaap zoeken'
'Hoe komt het kalf bij zijn maat'"
Manuela Bessems:
"Ik ben zelf, en maak ook anderen, bewust van wat de natuur ons biedt en wat wij kunnen terug geven. Zo profiteren we van groenten uit eigen tuin en planten bloemen om de leefbaarheid van insecten in stand te houden. En het hemelwater wordt opgevangen en gaat rechtstreeks terug naar de natuur. Voorbeeld voor de kinderen om ook de nieuwe generatie het goede voorbeeld en belang mee te geven."
Annemiek Hox:
"Met fiets en Tiny huis aan trekhaak moet het lukken om in de natuur te kunnen wonen tussen de wolven op de Veluwe."

Martin Stoop: 

"De wens om in harmonie te leven met de natuur kan goed op de grond gezet worden door elke week tuinbouwles te geven aan alle leeftijden op de basisschool. Ik zie dat groeien bij mijn leerlingen."

Marleen Franckaert: 

"Maak bewuste keuzes in je leven, die de natuur en dus ook jezelf gezond maken. Zoals biologisch-dynamisch voedsel kopen en eten. Daarmee ondersteun je de gezondmaking van de bodem en al het leven wat erin zit, maar ook je eigen welzijn. Het bevordert tevens de lokale economie en dus ook het gemeenschapsleven."

Simcha Lekkerkerker: 

"Mijn tip om in harmonie met de natuur te leven is zo lang mogelijk op blote voeten lopen. Wat een verschil: de vloer van een supermarkt te voelen of de ondergrond van een bos met mos en takjes of gras. Simpele tip, maar letterlijk voor iedereen toegankelijk. Schoenen uit en voelen maar. Plus je wordt bewuster wat er allemaal niet thuishoort in de natuur. Wat is het soms opletten die stukjes glas."

Diana Kam: 

"Onze tuin is onze verbinding met de natuur. Vrij klein, maar met 40m. hoge bomen en veel zomaar aangewaaide planten.  We zorgen altijd dat ook de vogelvoersilo's gevuld zijn, wanneer we aan tafel gaan. Met het zicht op de tuin genieten we dan van de vogels, de groei en bloei van de planten. Liefst eten we buiten bovenop de wortels van de bomen. Een klein stukje van moedertje aarde; een geweldige gelegenheid om in de natuur op te gaan."

Irene Tjio:

"Leven in harmonie met de natuur is voor mij, met onze kleinkinderen:
- in het vroege voorjaar op de heide naar de lammetjes in de schaapskooi gaan kijken
- in de voorzomer in tentjes kamperen op de natuurcamping en aan de grote picknicktafel eten
- in de herfst met de bolderkar het bos in om eikeltjes, blaadjes, takjes en kastanjes te verzamelen voor de jaartafel
- in de winter, ze leren schaatsen op de kunstijsbaan zodat ze later het natuurijs op kunnen.
Hetgeen wij met onze kinderen deden, doen we ook met onze kleinkinderen. Doorgeven om in harmonie, en met liefde en respect, te leven in en met de natuur."

Hilde Engelen:

"Hoe ik in harmonie met de natuur leef? Heel simpel: ik leef in harmonie met mezelf, zoveel mogelijk door goede voeding, goede aandacht voor mezelf en mijn omgeving. Zo ga ik bij voorbeeld elke dag een eindje wandelen en neem een plastic zak mee en als ik wat tegenkom wat niet in de natuur thuishoort, neem ik dat in de plastic zak mee naar huis en sorteer daar weer verder."

Sanne Minten:

"Zonsopgang meemaken, telkens weer verwondering!"

Paulien Korte:

"Je steeds weer realiseren en voelen dat jij er onderdeel van bent, dan ga je vanzelf harmonischer handelen; minder vlees, minder plastic, hergebruik, kleinschaligheid, kortom de menselijke maat!"

Lees meer over de film 'The Biggest Little Farm' en bekijk de trailer