Nieuwe broedplaats in voetsporen Toneelgroep De Appel

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Toneelgroep De Appel ter ziele ging en de laatste voorstelling van hun Hamlet speelde. Theaterbroedplaats ‘Bureau Dégradé’ lijkt nu in het gat te springen dat De Appel achterliet.

Bureau ‘Dégradé is een initiatief van voormalig Appelacteur David Geysen en muzikant Carl Beukman. Zij leerden elkaar kennen tijdens het samenwerken aan theatervoorstellingen van Toneelgroep De Appel. Nadat de gemeente Den Haag na 45 jaar besloot om de subsidie aan dit gezelschap stop te zetten en een door Geysen opgezet reddingsplan niet mocht baten, ontstond dit nieuwe initiatief.  De theaterbroedplaats gaat volgende maand van start in de voormalige Appelloods aan de Laan van Poot in Den Haag. In deze voormalige repetitie- en opslagruimte van het vermaarde gezelschap, zal niet alleen ruimte zijn voor voorstellingen voor publiek, maar ook voor theatrale experimenten. “Met Bureau Dégradé willen we net zo spraakmakend en vooruitstrevend zijn als De Appel dat in zijn begindagen was,'' zegt David Geysen in een interview met AD Haagse Courant.

In het weekend van 2 en 3 juni 2018 organiseert Bureau Dégradé een kunstmanifestatie, getiteld Dnalysatnaf, waar het publiek voor het eerst kan kennismaken met de plannen voor de komende twee jaar. Behalve voorstellingen zijn er dan exposities en presentaties van buurtbewoners te zien. Ook zijn er lezingen van onder andere oud-politicus Boris van der Ham, journaliste Renate van der Zee en choreograaf David Middendorp.