Paasviering ‘Mens en plant in opstand’

Met Pasen vieren we de opstandingsimpuls,  aldus de Jeugdsectie van de Antroposofische Vereniging in Nederland. Dit jaar organiseert de Jeugdsectie een paasviering in het Vreedehuis in Den Haag. Op 20 april 2019, paaszaterdag, zijn jong en oud van harte welkom om samen te ontdekken wat die opstandingsimpuls precies inhoudt.

Volgens organisator Roos Naves (23) is dat een  echt avontuur. “Het is de bedoeling er een laagdrempelige viering van te maken, voor iedereen vanaf ongeveer 16 jaar. Natuurlijk gaan er termen vallen die niet bij iedereen bekend zijn, maar je mag altijd om uitleg vragen,” zegt Roos.

Er zijn lezingen, workshops, lekker eten en er is volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten.  "Joan Botman, een voormalig huisarts die veel weet van homeopathie, zal spreken over hoe mens en plant met elkaar verwant zijn," vertelt Roos. "Anatomisch gezien kun je zeggen dat de mens een omgekeerde plant is; ook een plant heeft longen bijvoorbeeld, en bij de mens zou je kunnen zeggen dat de hersenen in feite zijn wortels zijn. Hoe dat allemaal precies zit, zal Joan Botman tijdens zijn lezing vertellen.

 Daarnaast hebben we ook twee jonge sprekers, Faucon de Klijn en Leo Kool. Zij zijn beide sterk met de Jeugdsectie verbonden. Tijdens hun lezing aan ze in op de achtergronden en de waarde van het paasfeest vanuit een antroposofische invalshoek. Leo benadert dit vanuit de literatuur en Faucon zal ingaan op rituelen en dit meer artistiek benaderen. En tijdens een tekenworkshop van pastelkunstenares Loes Botman (bekend van de prentenboeken van Christofoor) ga je zelf creatief aan de slag.”

Het is de eerste keer dat de Jeugdsectie zo’n paasviering organiseert. "Meestal organiseren we alleen evenementen voor jongeren, zoals de midzomer- en midwintervieringen,” zegt Roos. “Dit thema en de setting van één dag lenen zich er goed voor om de viering ook voor wat minder jonge geïnteresseerden open te stellen. Andere vieringen duren meerdere dagen en zijn inclusief overnachtingen, dus dat is dan wat lastiger.” Met het openstellen van de viering voor jong en oud hoopt de Jeugdsectie de ontmoeting tussen deze twee groepen te bevorderen. De interesse in antroposofie is immers wat deze mensen bindt, ongeacht hoe oud je bent. “We willen laten zien dat we als Jeugdsectie echt onderdeel van de Antroposofische Vereniging zijn, en dat ook uitdragen,” legt Roos uit. “Het zou leuk zijn als jongeren hun moeder of hun buurman meenemen en er een mengelmoes aan mensen ontstaat. Met elkaar heb je dan zo veel kennis en verhalen over hoe je Pasen kunt vieren. Van dat idee word ik heel blij!”

Aanmelden voor de paasviering kan hier.