Persoonlijk leiderschap centraal op Michaëldagen 2019

Heb je de moed om zelf het roer van je leven ter hand te nemen? Op de Michaëldagen van de Jeugdsectie van de AViN (Antroposofische Vereniging in Nederland) kun je hier volop inspiratie voor opdoen. Het thema dit jaar is namelijk ‘Persoonlijk leiderschap – ‘ik’ aan het roer’. Tijdens deze vierdaagse Michaëlsviering komen zo’n 120 jonge mensen bij elkaar om samen te studeren, discussiëren, dansen, eten, kamperen en nog veel meer.

Het idee voor dit thema ontstond doordat Jan-Thijs van Heck, een van de jongeren van het organisatieteam, hier zelf al intensief mee bezig was. “Zelf het roer van je leven ter hand nemen vraagt moed. De makkelijke weg is dat je meevaart op de stroom en je leven laat voortkabbelen,” legt Jan-Thijs uit. “Het leek me daarom een fantastisch thema voor deze dagen, en gelukkig was de rest van het team ook meteen enthousiast. Zelfsturing is niet alleen belangrijk om je eigen leven vorm te geven. Als je je eigen leven op orde hebt, kun je ook beter dienstbaar zijn aan de wereld.”

Programma

De viering duurt dit jaar vier dagen, waarbij elke dag zijn eigen thema heeft. “Als rode draad gaan we uit van ‘zelfkennis’, en de vragen ‘wie ben ik?’, ‘waar wil ik heen?’ en ‘Hoe ga ik dat doen?’”vertelt Jan-Thijs.

“Elke dag is er een lezing over een van de thema’s, en zijn er werkgroepen die daarbij aansluiten. Uiteraard is er een workshop smeden, dat hoort echt bij Michaël. Daarnaast kun je onder meer workshops verwachten over de Filosofie van de Vrijheid, activisme en leiderschap, duurzaamheid en leiderschap, de antroposofische weekspreuken en zang als scholingsweg. Ook kun je schilderen, boetseren, houtbewerken of theater maken. Nog niet alle sprekers en workshopsleiders zijn bevestigd, maar in elk geval hebben Jaap van de Weg, Manfred van Doorn, Désanne van Brederode en Cileke Angenent al hun medewerking toegezegd. En Wim Wolbrink van de Nationale Vertelschool zal een verhaal komen vertellen.” Naast het intensieve werken aan deze thema’s is er natuurlijk ook genoeg ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Op vrijdagavond is er bijvoorbeeld een optreden van de band Bovenste Knoopje Open en op zaterdagavond zal een dj komen draaien.

Jonge ouders

Nieuw dit jaar is dat de Michaëldagen voorziet in kinderopvang tijdens de lezingen. Op deze manier wil de organisatie jonge ouders expliciet uitnodigen om met hun kinderen naar de viering te komen. “Ik ben zelf vader van een jonge dochter en heb ervaren hoe lastig het kan zijn om oppas te regelen voor zo’n lange periode als je een evenement als dit wilt bezoeken,” vertelt Jan-Thijs, die waarschijnlijk ook zijn eigen dochtertje mee zal nemen naar de Michaëldagen.

De viering vindt plaats van 26 t/m 29 september 2019, op het terrein van de bd-landbouwopleiding Warmonderhof in Dronten. Deelnemen kost €75,-, inclusief alle maaltijden en overnachtingen in een eigen tent.

Aanmelden kan hier.