Schilderen in tbs-kliniek

Kunstenaar Henk Hage bracht een jaar lang door op de longstay-afdeling van de Pompekliniek in het Brabantse dorp Zeeland, meldde De Volkskrant afgelopen week. Niet omdat hij tbs had gekregen, zoals degenen die daar vastzitten (tbs, oftewel terbeschikkingstelling, is “een behandelmaatregel voor mensen die zware delicten hebben gepleegd en lijden aan een psychiatrische ziekte of stoornis”). Nee, hij verbleef daar tot mei van dit jaar om portretten te schilderen, van 88 delinquenten met een psychische stoornis. Hij mocht ze echter niet herkenbaar in beeld brengen, al was het maar om hun voormalige slachtoffers niet te kwetsen.

henkhageboek

Hage werd hiervoor gevraagd met als achterliggend idee om iets te doen aan de negatieve beeldvorming rond deze groep mensen, om hun een gezicht te geven. Hij richtte ter plekke een klein atelier in, in een hoek van de vergaderkamer van de bewonersraad. Wie wilde, kon zich laten schilderen. Het leidde tot bijzondere ontmoetingen. “Je hebt te maken met mensen die niets meer te verliezen hebben. Die geven zich gemakkelijk bloot. Die openhartigheid doet je smelten,” zei Hage in De Volkskrant.

Tien jaar geleden maakte de kunstenaar een boek met zelfportretten, met als titel ‘Onbewaakte ogenblikken’. Dit jaar verschijnt er een nieuw boek, nu met de portretten van de tbs’ers. De titel van dit boek luidt ‘Bewaakte ogenblikken’. Tevens zijn de werken vanaf 16 september te zien tijdens een tentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

In 2007 en 2008 maakte Henk Hage alle omslagen van de boeken die uitkwamen in de reeks Werken en voordrachten van Rudolf Steiner.