Studenten maken brood van bierafval

brouwbrood-1-kopieVier studenten van de UvA hebben iets bijzonders bedacht: brood dat gebakken wordt van het restafval van bier. Sinds vorige week is het duurzame én gezonde BrouwBrood verkrijgbaar bij onder meer Hartog’s Volkoren in Amsterdam.

 

Voor het studieonderdeel ‘Wetenschap in de Praktijk’ deden Laila, Laurens, Mathijs en Sophie Louise een consultancy case voor een Amsterdamse brouwerij, die graag wilde weten wat ze met hun restafval konden doen. De bierbostel, die overblijft na het brouwen, bestaat uit granen met minder suiker, meer eiwit en meer vezels. Veel grote brouwerijen kunnen hun bostel afzetten als veevoer, maar voor microbrouwerijen is dat een stuk lastiger. Op zoek naar oplossingen voor het verwerken van deze reststroom  ontdekten ze dat je van bostel niet alleen gezond, maar ook heel lekker brood kunt bakken. Omdat de gluten in de bierbostel gedenatureerd zijn, is het wel iets moeilijker om het brood goed stevig te maken. Gelukkig schoot bakkerij Hartog’s Volkoren te hulp om dit toch te kunnen realiseren.

 

foto-brouwbrood-2Na de studie-opdracht diende een andere brouwer zich aan, die er wel wat in zag om het idee verder uit te werken. Brouwerij Oedipus, bekend van speciaalbiertjes als ‘Mannenliefde’ en ‘Dodo’ deelde dezelfde ideeën over een duurzame economie en wilde graag met de studenten samenwerken. Dat resulteerde dus in Brouwbrood, dat inmiddels op drie plekken in Amsterdam te koop is: in het proeflokaal van Oedipus, in de bakkerij van Hartog’s Volkoren en bij Lokaal de Pijp.

 

Het brood is zo’n vondst dat het zelfs een kanshebber bleek voor enkele innovatieprijzen. Het product behoorde tot de finalisten van de Amsterdam Science & Innovation Award en is nu in de race voor de Accenture Innovation Awards, waar het inmiddels al de halve finale heeft bereikt.