Buigen voor het leven (beproeving 2)

Deel 2: De kloof tussen vrijheid en noodlot

Volgens de Amerikaanse droom ben je een vrij mens en kun je alles worden, mits je het zelf wilt. Dat is een grote denkfout. Het is geen eigen verdienste maar puur mazzel dat jouw wieg in een rijk land stond bij verstandige en welvarende ouders. En als je dan ook nog intelligent en wilskrachtig bent, heb je veel cadeau gekregen van het leven. Wanneer je een dronken man in de goot ziet liggen, is het wreed en onrechtmatig om te zeggen: dat is zijn eigen domme schuld. Onze vrijheid is namelijk beperkt. Het noodlot heeft een veel grotere stem op onze levensweg. Om te komen tot een solidaire en vreedzame samenleving, is het noodzakelijk om de ongelijke kansen in de maatschappij met elkaar op te vangen. Ik noem dat: het overbruggen van de kloof tussen vrijheid en noodlot. Deze kloof kun je overbruggen door respect te tonen voor datgene wat groter is dan jijzelf. Behulpzame eigenschappen daarbij zijn ontzag voor de natuur en empathie voor je medemens.

Biodynamische landbouw maakt de samenhang tussen vrijheid en noodlot inzichtelijk. Het boerenvak is een dans tussen ruimte geven aan natuur en ruimte nemen voor cultuur. Neem je te weinig ruimte? Dan wordt de cultuur overwoekerd door de natuur. Pak je teveel ruimte? Dan wordt de natuur overwoekerd door de cultuur. De kunst is om een duurzame balans te vinden door liefdevol de grond te cultiveren en een marge van vrijheid te nemen, maar wel meebewegen met de natuur en het noodlot zo min mogelijk tarten. Een wijze boer is iemand die met inzicht het hoofd buigt voor dingen die veel groter zijn dan hijzelf. Van zo’n boer kun je leren om met ontzag naar natuurprocessen te kijken; een religieuze vaardigheid.

Voor biodynamische voeding betaal je relatief meer in de winkel. Daardoor lijkt het een luxe, maar het is een luxe uit onwetendheid. Omdat we te onwillig zijn om de waarheid onder ogen te zien, denken we dat we vrij zijn om te kunnen kiezen. Door te denken dat alles maakbaar is, als je maar wilt, ga je teveel geweld gebruiken naar je medemens, dieren en natuur en roep je jouw eigen dood over je uit. Je kunt niet gewelddadig zijn zonder dat het bij je terugkomt. Als je beter ziet hoe het noodlot werkt en leert buigen voor natuurwetten, dan heb je geen andere keus dan liefdevol om te gaan met de aarde. De Indianen wisten dat allang, wij zijn dit aan het herontdekken.

 

Meer blogs lezen van Manfred van Doorn?

Klik hier voor alle bloggers van AM