De magie van het imkeren

Het is een uitzonderlijk goede lente voor de bijen dit jaar. Deze wijsheid heb ik van mijn vriendin Mia, die hobby-imker is. Zij verzorgt haar vier bijenvolken op een prachtig landgoed aan de Langbroekerdijk bij Langbroek. Een middag lang mocht ik, met officieel bijenpak aan, met haar meekijken. Een overweldigende ervaring.

Zie je het voor je: een warme junidag, de vlinders vliegen, de vogels kwinkeleren en het gewas ruist. We parkeren de auto en lopen dan nog 5 minuten het veld in, langs uitbundig bloeiende bloemen, een kas met groenten, fruitbomen, over een klein bruggetje, langs kwakende kikkers en daar zie ik ze. Op een rij, met hun vliegopening naar de weilanden. Vier bijenkasten in verschillende grootte, afgesloten met een riem, om te zorgen dat nieuwsgierige herten die de kast per ongeluk omgooien, geen grote schade aan kunnen richten.

Rondom de kasten vliegen rustig zoemende bijen. Het geluid en de sfeer bij de kasten is vredig. Mia vertelt dat we de bijen even aan ons moeten laten wennen. Ze heeft recent twee volkeren uit een zwerm geschept, en komt nu kijken of er een koningin tussen zit, die aan het leggen is.

De eerste kast opent ze, schuift een doek op de kast om de bijen warm te houden, en tilt de raat heel voorzichtig naar boven om te bekijken, terwijl ik er met mijn neus achter de imkerhoed bovenop sta. Ze vertelt wat we zien; rustig kruipende bijen, die aan het bouwen zijn. Na heel goed zoeken blijkt er geen koningin bij te zitten. Een teleurstelling want in feite is dit volk daarmee ten dode opgeschreven, tenzij Mia in staat is op een heel voorzichtige manier een nieuwe koningin, die uit een ‘dop’ uit een ander volk komt, te laten wennen aan dit volk.

Alle bewegingen die imker Mia maakt, zijn rustig en voorzichtig en erop gericht om elke bij te behouden en ontspannen te houden. Als er een paar bijen in de weg zitten, veegt ze die voorzichtig met een ganzenvleugel weg. Bij grotere operaties aan de kast gebruikt ze een beroker met lavendelrook om de bijen rustig te houden en mieren weg te jagen.

In de volgende kast blijkt de koningin daar heel druk. Er zitten larven in de doppen in de raten en de bijen hebben onder het koninginnerooster (bedoeld om de koningin uit de honingraat te houden) al behoorlijk veel honing verzameld. Dit bijenvolk ziet er vibrerend en gezond uit! De andere twee volken doen het ook goed. Intussen hebben wij het bloedheet gekregen in onze imkerpakken. Na de inspecties schuiven alles voorzichtig weer op z’n plek en wandelen terug naar de auto. Een mooie natuurervaring op een bijzondere plek met een lieve vriendin!

Kit Le Large schildert en illustreert, ze maakt onder andere de illustraties voor de rubriek De Spreuk in Antroposofie Magazine.

Nog meer blogs van Kit Le Large bekijken?

Vind hier al onze bloggers.