Door het venster van Edgard Tytgat

Schiedam, stad aan het water, gebouwd rondom jeneverstokerijen. Geniet van een leuke en mooie tocht met de open fluisterboot door de havens in de historische binnenstad. Je vaart langs pakhuizen, branderijen en de hoogste molens ter wereld! En wat dacht je van de kleurrijke tentoonstelling  In het Stedelijk Museum Schiedam van het werk van Edgard Tytgat. Tygat was Schilder en verhalenverteller. De verhalen op zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen tekende hij uit zijn hoofd en aan de hand van de (kunst)geschiedenis. Ook Tytgards eigen leven is een belangrijke inspiratiebron, met zijn vrouw Maria als model en muze. Hij gebruikt verschillende schilderstijlen door elkaar en heeft vanaf het begin een heel eigen, herkenbare stijl. Tytgat maakte zo’n 60 jaar lang schilderijen in eenvoudige lijnen, wonderlijk perspectief en gedempte kleuren. Achter zijn schilderijen gaan verhalen schuil die een bitterzoete ondertoon hebben. Tytgat bekijkt de wereld door zijn eigen venster. Met groot oog voor detail, zie je in schilderijen vaak door het raam heen wat er buiten te zien is, of hij schildert elk schilderijtje aan de muur, schildert wat je ziet in de spiegel. En zijn kleurgebruik geeft soms een sprookjesachtige beleving. Voel ook de fijne, open en vriendelijke sfeer die er hangt in dit museum, dat  is gehuisvest in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis aan één van de oudste dijken van Schiedam: de Hoogstraat. Het gebouw was oorspronkelijk een gasthuis voor arme bejaarden en zieken.

De tekening die je hier ziet is van de foto van het huis van Tytgat, dat hij liet bouwen toen de straat nog niet aangelegd was. Ik vond het zo’n wonderlijke en bijzondere, ook grappige foto dat ik daar een tekening van maakte.

 

Kit Le Large schildert en illustreert, ze maakt onder andere de illustraties voor de rubriek De Spreuk in Antroposofie Magazine.

Nog meer blogs van Kit Le Large bekijken?

Vind hier al onze bloggers.