Gewone koorts kan nooit te hoog zijn

Koorts moeten we heel anders bekijken dan we altijd gedaan hebben. Veel ouders zijn bang voor hoge koorts en geven hun kinderen koortswerende middelen om de temperatuur normaal te houden. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat dit niet nodig en ook niet wenselijk is. Koorts is namelijk geen ziekte, maar een goede reactie van het lichaam om bijvoorbeeld een infectie te bestrijden. Je kunt rustig veertig graden koorts hebben, zonder problemen. In de kindergeneeskunde is dat bekend, en ook in de Nederlandse huisartsenrichtlijnen is dit opgenomen. Maar het brede publiek hinkt er nog achteraan en leeft vaak met oude voorstellingen. En dat levert angst op, zo gauw de koorts stijgt. Terwijl dat niet zou hoeven. Net zo min als koortswerende middelen gebruiken, die zijn in principe niet nodig. Behalve als er echt complicaties optreden (bijvoorbeeld uitdroging, koortsstuipen) of dat er sprake is van een onderliggende ernstige ziekte die met koorts gepaard gaat (zoals hyperthermie), dan ligt het anders. Daarom: bij twijfel altijd de huisarts raadplegen!

Gaat het echter bijvoorbeeld om een gewone verkoudheid of griep, dan is koorts een hulpmiddel voor het lichaam om de ziektekiemen te lijf te gaan. Het lichaam komt in beweging om de indringers, een virus of een bacterie, te bestrijden. Het kacheltje wordt flink opgestookt, de stofwisseling gaat op hogere toeren draaien, de afweer van het lichaam wordt gemobiliseerd.

Mijn vrouw is verpleegkundige en ik ben arts, waardoor we dit soort dingen wisten toen onze kinderen klein waren. Als zij destijds koorts hadden, volgden we rustig het koortsverloop. Ze kregen het eerst koud en rilden, daarna werden ze warmer, te beginnen bij het hoofd, daarna de romp en zo verder naar beneden. We wachtten tot ze volledig warm waren tot in de beentjes en voetjes. Als de temperatuur toch nog verder steeg en dit voor de kinderen onprettig was, gebruikten we washandjes met lauw water en citroensap om de warmte af te voeren. We keken naar de kinderen en wat die nodig hadden. Een thermometer gebruikten we vrijwel nooit, dat was niet nodig. We waren ook niet bang dat het mis zou gaan. We letten meer op het welzijn van het kind tijdens de koorts, dan dat we die koorts bestreden.

Dr. David Martin, een antroposofisch kinderarts en hoogleraar, is bezig een app te ontwikkelen om ouders te ondersteunen wanneer zij vragen hebben over koorts bij hun kind. Hij heeft al een website, zowel in het Engels als in het Duits. Op warmuptofever.org vertelt  hij in diverse filmpjes hoe dat nou zit met koorts. Hij legt uit wat koorts doet en hoe je ermee kunt omgaan. Je vindt er een uitgebreide vraag- en antwoordpagina en verdere literatuur, ook de wetenschappelijke, zodat je kunt nagaan dat het geen private opvatting is, maar een algemeen gedeelde visie binnen de medische wereld.

 

Vind hier al onze bloggers.