Ik-zin

Toen ik begon met lesgeven was er een moment waarop ik in de gaten kreeg dat als ik twijfelde aan een uitspraak die ik deed, mijn leerlingen nooit deden wat ik wilde. Als ik zeker was van mijn zaak daarentegen werd wat ik zei wel geaccepteerd door de groep. Op zo’n moment ga ik dan  - onder het lesgeven -  vaak even te rade bij mijzelf. En neem ik dan een beslissing waar ik dan ook bij blijf.

Kinderen kijken dwars door alles wat je vertelt heen, ze zien mij precies zoals ik ben en voelen feilloos aan wanneer ik dus iets meen of niet. Thuis met mijn kinderen word ik hier ook steeds bedrevener in. Meestal  ga ik dan ook even te rade bij mijn man. Dan maken we samen een besluit waar we bij blijven. Het mooie is dat alle afspraken die we op die manier met de kinderen gemaakt hebben, niet ter discussie staan. Zodra we er even van afwijken merk je meteen dat de kinderen dat voelen.

In het boek ‘De Twaalf Zintuigen’ van Albert Soesman (echt een aanrader overigens) wordt dit gegeven beschreven als de ik-zin, een van de twaalf zintuigen.
In mijn persoonlijke zoektocht kom ik steeds het belang van het aangeven grenzen tegen, maar ook hoe alles wat je zelf ontwikkelt doorwerkt op je kinderen. Dat wij als opvoeders ergens iets van vinden, daarover praten met elkaar en zoeken naar een goede manier om daarmee om te gaan, zal uiteindelijk misschien wel het meeste doorwerken op de kinderen. En wat is er mooier dan dat te doen met je eigen ik.  Als ik in de ochtend even tijd neem voor mijzelf, een kopje thee drink en rustig wakker word zonder mijn mobiel, merk ik dat ik er echt ben. Ik sta open voor iedereen en het lukt mij dan ook om mijn kinderen echt even te zien; het gezellig te hebben met elkaar. Opstaan met thee en zonder mobiel doe ik overigens pas het afgelopen jaar, maar wat een verschil is dat met de tijd dat ik, net te laat, wakker werd met mijn werkmail. Als mijn eigen ik stevig staat en weet waarvoor, dan is het werken met kinderen op school en thuis heerlijk. Dan gaat het vanzelf.

Meer blogs lezen van Martine Hoogerwerf?

 

 

Martine Hogerwerf is lerares wiskunde en moeder van drie zonen die op de vrijeschool zitten

 

Vind hier al onze bloggers