Leeuw: het plezier van schenken

Manfred van Doorn over:

Leeuw, 22 juli - 21 augustus

Leeuw is de koning van het dierenrijk. Zijn intense en diepe brul is een teken van kracht, leiderschap en trots. Wat betreft de deugden biedt Leeuw een rijke ontwikkelingsweg. Via de kleine deugd zelfvertrouwen kun je opklimmen naar de grotere deugden passie en enthousiasme. Bij enthousiasme – wat letterlijk 'in God zijn' betekent – kun je vervuld raken door iets wat groter is dan jijzelf. Leeuw en zijn tegenpool Waterman vormen samen een belangrijke spil. Als je de passie van Leeuw op spanning zet met de compassie van de schenkende Waterman kun je namelijk het allerhoogste bereiken: vreugdevol dienen.

Dienen vanuit pure compassie is niet handig; dan geef je jezelf weg en raak je heel snel burn-out. Anderen helpen omdat jouw leven anders niks voorstelt, levert ook niet het leukste geschenk op; dan zoek je naar betekenis voor jezelf en deel je schuldgevoel uit. Het vrije geschenk ontstaat pas als je eerst hartstochtelijk van jezelf houdt en voor jezelf zorgt. Ik word in mijn bedrijf bijvoorbeeld geholpen door een gepensioneerde bankier. Hij is gek op cijfers en leest graag balansen maar voor zijn eigen levensonderhoud hoeft hij dat niet meer te doen. Daarom doet hij dat nu als vrijwilliger voor bedrijven, waarvan hij vindt dat ze bijdragen aan een mooiere wereld. Ik krijg dus waardevolle geschenken van hem. Dat voelt echter voor hem niet als een groot probleem omdat het een vrij geschenk is. Vrijheid moet je niet verwarren met onafhankelijkheid. Echte vrijheid ontstaat juist in de tussenafhankelijke relatie met de ander.

Het warme enthousiasme van Leeuw hoort bij de zomer. Hoewel de zon over zijn hoogste punt heen is en de dagen alweer korten, zijn juli en augustus de maanden van overvloed. Dit is het moment om te vieren hoe rijk het leven is. Niet voor niets barst het nu van de festivals waar jongelui uitbundig feesten en schreeuwen. Een wijze biodynamische boer faciliteert de rijkdom van de natuur door een veelzijdigheid aan gewassen te telen en daartussen veldbloemen te zaaien voor insecten en vogels. Die kleurige en geurige bloemen weerspiegelen dat de boer in contact is met de vitaliteit en zelfsturende kant van de natuur. In die uitbundigheid ligt namelijk de oplossing: een divers ecosysteem is beter in balans waardoor ziektes en plagen minder kans krijgen.

Met Leeuw als leidend beeld kun je uitstekend oefenen in duurzaam leven door plezier te zoeken in dat wat er is. Oftewel: rijkdom appreciëren zonder dat je er meer van wilt hebben. De volgende stap is om je bewust te worden dat ik alleen kan bestaan in relatie tot de gemeenschap. Het is belangrijk dat je jouw talenten, energie of geld gebruikt voor je eigen levensbehoeftes en dat je daarin je grenzen kent. Met wat je overhoudt kun je goede doelen gaan ondersteunen. Als dat voelt als een vrij gebaar, zul je de vreugde van schenken ervaren.

Leeuw-Waterman is misschien wel het meest urgente spanningsveld voor hoe de wereld vandaag de dag in elkaar steekt. Als het ons lukt om de groei-economie te transformeren naar een schenk-economie kunnen we zelf genieten van de aardse overvloed én het doorgeven aan de volgende generatie. Ben je enthousiast en wil je direct beginnen? Word dan donateur van Stichting Grondbeheer en schenk voor vrije grond. Het veiligstellen van vruchtbare landbouwgrond – barstensvol biodiversiteit – is een koninklijk geschenk voor de huidige gemeenschap én het nageslacht.

 

Lees hier alle blogs van Manfred van Doorn over de sterrenbeelden.

In 2018 bestaat Stichting Grondbeheer 40 jaar. Dat vieren ze met diverse acties, waaronder de performance 'De aarde is van iedereen' en een Theater College door Manfred van Doorn.

bdgrondbeheer.nl

 

Vind hier al onze bloggers.