Saffraanbroodjes voor het Sint-Luciafeest

Op 13 december vieren we het Sint-Luciafeest. Wil jij ook die lekkere Lussekatter/Zweedse saffraanbroodjes bakken die daarbij horen? Dan is dit het recept!

Ingrediënten voor ongeveer 20 Zweedse saffraanbroodjes:

  • 50 gr verse gist
  • 175 gr boter
  • 1 gr saffraan
  • 100 gram suiker
  • 5 dl melk
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 kg tarwemeel
  • 2 eieren
  • rozijnen

Werkwijze saffraanbroodjes maken:

  1. Verkruimel de gist in een grote kom. Smelt de boter op het vuur. Bewerk de saffraan en een klein beetje suiker in een mortel. Voeg de saffraan toe aan de gesmolten boter. Voeg de melk toe en laat afkoelen tot ongeveer 37 graden.
  2. Los de gist op in een klein beetje van de vloeistof. Voeg de rest van de vloeistof, suiker en zout toe. Voeg bijna al het meel toe en bewerk de deeg gedurende 5 minuten in een machine of 10 minuten met de hand. Strooi wat meel over de deeg en dek af met een theedoek gedurende 30 á 45 minuten.
  3. Leg het deeg op een met bloem bedekte ondergrond en kneed zachtjes enkele minuten. Verdeel het deeg in ongeveer 20 gelijke delen
  4. Maak van elk deel een rolletje en vorm het tot een omgekeerde S.
  5. Schik de saffraanbroodjes op verschillende met bakpapier bedekte bakplaten.
  6. Laat nogmaals 30 á 45 minuten rijzen onder een theedoek. Zet de oven op 200 graden.
  7. Klop de eieren los en besmeer de bovenkant van de saffraanbroodjes met het eimengsel. Druk twee of meerdere (afhankelijk van de vorm die je verkoos) rozijnen zachtjes in het deeg.
  8. Bak de saffraanbroodjes in het midden van de oven 10-12 minuten of tot ze goudbruin zijn
  9. Laat de broodjes onder een theedoek op een rooster afkoelen.

 

Je eet deze saffraanbroodjes bij een kopje koffie of thee. Warm zijn ze onweerstaanbaar!

Bron: touchofsweden.net

 

Meer blogs van Kit Le Large bekijken

Vind hier al onze bloggers

Meer lezen over de jaarfeesten