Voorlezen

In de kleuterklas vertellen we veel verhalen, maar we lezen ook veel voor. De kinderen hebben een groot aantal prentenboeken tot hun beschikking om zelf te ‘lezen’, en ik heb mijn eigen bibliotheek van boeken die ik graag gebruik. Wat betreft de prentenboeken let ik altijd heel erg op de soort illustraties, de onderwerpen en natuurlijk de teksten. Ik hou van boeken die niet te hard zijn qua illustraties. En ik vind verhalen die over gewone dingen gaan of waar kinderen hun fantasie bij kunnen gebruiken het fijnst om voor te lezen. Humor is natuurlijk ook een groot goed. De serie van Boer Boris van Ted van Lieshout met illustraties van Philip Hopman is in mijn klas zeer geliefd, zowel bij de kinderen als bij mij. Er zit humor in, het is in dichtvorm geschreven, en er gebeurt altijd iets wat je niet verwacht. Als Boer Boris bijvoorbeeld met een lading appels naar Oma gaat, blijkt dat Oma een taartenfabriek is.

Als de kinderen dagelijks zelf mogen ‘lezen’, grijpen ze vaak naar een kijk- of zoekboek. Iedere keer ontdekken ze weer iets nieuws, verzinnen zelf een verhaal, of ontdekken een doorlopende verhaallijn in de plaatjes. De serie van The Tjong Khing ( Picknick met Taart, waar is de Taart en Verjaardag met Taart) is daar een prachtig voorbeeld van.

 

Cover van Ties en Trijntje op de boerderijIk lees heel graag voor uit de boeken van Yvon Jaspers over Ties en Trijntje. Jaspers vertelt op ontroerend eenvoudige wijze in alledaags maar toch mooi taalgebruik over broer en zus Ties en Trijntje, die gaan logeren op de boerderij van Oom Jaap en tante Wimmy of over de vakantie in Zweden. Zowel de kinderen als ik genieten iedere dag van de verhalen en de leuke plaatjes.

 

Cover van boek Kleine SjangAls ik in een nostalgische bui ben, grijp ik ook graag naar de boeken van Kleine Sjang. Ze worden bij mijn weten niet meer gedrukt, maar zijn zo mooi en eenvoudig. Kleine Sjang woont in een stoffig dorpje in China, en beleeft kleine avonturen die grote indruk op hem maken. Voor de kinderen die naar het verhaal luisteren lijkt het feit dat Kleine Sjang in China woont iets heel exotisch, vooral omdat het speelt in een tijd dat het leven nog eenvoudig was, zonder techniek. De feesten zijn heel belangrijk, en de seizoenen spelen een grote rol in de verhalen.

 

Cover van boek Verhalen van de boze heks

En dan hebben we natuurlijk nog de heerlijke boeken van Hanna Kraan: de serie van de Boze Heks, die van Krik de eekhoorn en het verhalenboek over Sinterklaas, Dansen op het dak. Van één van de verhalen van de Boze Heks heb ik een toneelstukje gemaakt wat we om de paar jaar met de oudste kleuters opvoeren bij hun afscheid. Geweldig! De ruimte hier is te kort om al die fantastische boeken die er zijn te noemen, maar ik zou zeggen: kruip met je kind op de bank of in bed, en verdwijn voor even in de werelden die al die schrijvers voor ons creëerden.

 

Meer blogs lezen van Lisenka Poolman?

Vind hier al onze bloggers