Weegschaal: Het gevolg ervaren van wat je veroorzaakt

Weegschaal (22 september – 21 oktober)

Iets in de waagschaal stellen. Dat betekent dat je iets op het spel zet en het aan de kansen van het geluk overlaat. Een weegschaal is namelijk een passief instrument. Het komt pas in beweging door een oorzaak van buitenaf. De deugd die bij Weegschaal hoort is dan ook passief: luisteren, afwegen en ervaren.

In relatie met tegenpool Ram – actief spreken en handelen – leer je bij Weegschaal de gevolgen van je acties inzien. Het spanningsveld tussen Ram en Weegschaal is de rode draad in het verhaal van Parcival. Wanneer Parcival aan zijn reis begint, is hij zo impulsief als een ram. Hij doet maar wat. Gaandeweg leert hij inzien hoeveel leed hij veroorzaakt heeft en kan hij gaan afwegen wat hij wel en niet moet doen. Net als Parcival heeft ieder mens het nodig om dingen te veroorzaken in wereld. Alleen dan kun je verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen. Mensen die geen fouten maken, zijn mensen die niks doen. Het vinden van de balans tussen oorzaak en gevolg is jouw dans op aarde: wanneer je de gevolgen van jouw acties écht onder ogen durft te zien, ga je vanzelf minderen (of stoppen) met vlees eten, vliegen, autorijden en goedkoop geproduceerde voeding en kleding kopen.

Hoe kun je de invloed van Weegschaal deze maand benutten? Probeer actief op je handen te gaan zitten. Een biodynamische boer zit actief op zijn handen door de natuur zijn werk te laten doen. Hij beweegt als een weegschaal mee met wat er op zijn land gebeurt. Door niet in te grijpen, kan hij ook invloed uitoefenen. Jijzelf kunt actief op je handen gaan zitten door je open te stellen. Kijk naar de afbraakprocessen in de natuur, neem afscheid van de planten, voel hoe sterk de herfststormen zijn, voel dat je innerlijk gevoelig bent. Ikzelf vind het fijn om te mediteren. Dat is voor mij een actieve manier om niks te doen. Met een vriend heb ik jarenlang zen-gestaan in het bos: met onze armen omhoog, alsof wij bomen waren. Als we het goed deden,  kwamen de herten en vossen bij ons langs. Eenmaal dichtbij roken ze ons – ‘verrek het zijn geen bomen’ – en maakten zij zich uit de voeten.

Open staan en niet teveel doen, is goed voor de wereld. Hoe beter je open staat, des te minder je nodig hebt om gelukkig te zijn. Daar hoort wel de tegenpool van activisme bij: afwegen wat er wel en niet nodig is, en je vervolgens actief inzetten voor wat er wel gedaan moet worden voor de wereld. Met Weegschaal aan het firmament staan de sterren goed om de verantwoordelijkheid voor de aarde in eigen hand - en niet in de waagschaal - te leggen.

 

Lees hier alle blogs van Manfred van Doorn over de sterrenbeelden.

 

In 2018 bestaat Stichting Grondbeheer 40 jaar. Dat vieren we met het 'Op grond van de toekomst'-familiefestival. Door middel van theater, muziek, lezingen en film kan jong en oud in proces gaan met de 12 deugden en zo bijdragen aan een duurzame toekomst van onze aarde. Kijk voor meer info op: www.bdgrondbeheer.nl.