Filosofie van de jamsessie

Regeltjes ... altijd maar weer die verstikkende regeltjes. Vooral als je in de zorg of het (vrijeschool)onderwijs werkt, heb je ermee te maken. Je wilt graag werken vanuit je inspiratie, maar de regelgeving biedt je onvoldoende ruimte om je werk te doen zoals jij dat voor je ziet. In Filosofie van de jamsessie onderzoekt Jurriën Rood de mogelijkheden om te kunnen samenwerken in vrijheid. Ondanks wat de titel doet vermoeden, is dit geen boek over muziek. Wie echter nog nooit zelfs maar heeft gefantaseerd over het deelnemen aan een jamsessie of het bijwonen ervan, zal aan het eerste deel een harde dobber hebben. Muziekliefhebbers daarentegen zullen genieten van de beeldende schrijfstijl.
Rood gaat uitgebreid in op allerlei vormen van jamsessies en het gedrag van de deelnemers daarbij. In gedachten zit je al in een bruine kroeg met improviserende muzikanten voor je neus of sta je zelf op het podium je ter plekke verzonnen lickjes te spelen. Ogenschijnlijk gaat een jamsessie uit van onbeperkte vrijheid, maar Rood laat zien dat de muzikanten wel degelijk – soms ongeschreven of onuitgesproken – regels hanteren voor hun spontane samenwerking. Dit trekt hij verder door naar andere gebieden zoals
het verkeer, openbare discussies en de multiculturele samenleving. Daarbij stelt hij dat regels juist vrijheid kunnen scheppen.

 

Jurriën Rood, Filosofie van de jamsessie, Uitgeverij Lemniscaat , € 19.95.

Meer boekrecensies lezen