Ilse Beurskens-van den Bosch

Slagroom als iets kostbaars

Hoe kan het dat er onbeperkt boter en slagroom te koop is? Dat is niet altijd zo geweest. Vet is, denk ik tot aan de industriële revolutie schaars geweest. Ooit las ik een anekdote uit de Middeleeuwen: een edelman komt te paard aan in een herberg. Hij bestelt soep en zegt dat hij voor elk…

Lees verder

Heet in april

Het is Goede Vrijdag en het is warm. Samen met mijn dochter en één van haar vriendinnen wandelen we van Bergen naar Bergen aan Zee. Wanneer we het dorp uit zijn, lopen we eerst door een bos. We genieten van het frisse groen van enkele net uitgelopen beuken en eiken met de helder blauwe lucht…

Lees verder

De menselijke natuur is cultuur

“Natuurvoeding is eigenlijk een misplaatste term. Het begrip cultuurvoeding zou beter op z’n plaats zijn,” vertelde een docent in onze klas tijdens de opleiding tot natuurvoedingskundige. “Cultuur is onze natuur. Wij mensen worden uitgenodigd om de aarde in cultuur te brengen.” Ik ging op het puntje van mijn stoel zitten. Ik luisterde naar het verhaal…

Lees verder