Abonnees op  het magazine AM hebben online toegang tot nog meer inspirerende artikelen.
Wil jij ook geïnspireerd worden? Neem dan ook een abonnement op AM voor € 31,95 per jaar.

Artikelen

De escaperooms van Victor van Doorn

Victor van Doorn (29) noemt zichzelf een ‘omdenker’. Zijn uitgangspunt is: niets is onmogelijk. Hij begon op zijn 19e een filmproductiebedrijf en initieerde hierna verschillende bedrijfjes. Drie jaar geleden startte hij met een vriendenteam ‘Sherlocked’ dat escape rooms bedenkt en het fenomeen bekend heeft gemaakt in Nederland. Hij wil de magie en betovering terugbrengen in…

Lees verder

Sinterklaas als adventsheilige

Sinterklaas op zijn witte paard op besneeuwde daken

Vanaf half november stijgt uit Nederland de geur op van speculaas, pepernoten, chocolademelk en mandarijntjes. Die kruidige, zoete geur roept meteen levendige herinneringen op aan de warmte van het Sinterklaasfeest, aan het mysterie van schoentje zetten en de opwinding van pakjesavond. Aan het begin van de adventstijd is Sinterklaas een feest voor kleine en grote…

Lees verder

0 NL 42806/2 DEMETER: het ei ontcijferd

Op elk ei dat je in de winkel koopt, staat een rood stempeltje met een code. Hoe lager het eerste cijfer, des te hoger het welzijn van de kip. Een 0 in combinatie met het woord Demeter is het hoogst haalbare qua dierenwelzijn. NL staat voor de Nederlandse herkomst. De unieke code 42806/2 vertelt waar…

Lees verder

Save our soil

  De bodem is toegangspoort tot biodiversiteit, waterberging en CO2-vastlegging, maar daar besteden we nog véél te weinig aandacht aan, vindt Volkert Engelsman. Hij richtte zesentwintig jaar geleden Eosta op, nu Europa’s grootste handelshuis voor biologische groenten en fruit. Onvermoeibaar voert hij campagne om het belang van biologische productie onder de aandacht te brengen. Zijn…

Lees verder

BD-ondernemers: boerenbloed met een vleugje idealisme

De belangstelling voor biologisch-dynamische voeding groeit. Steeds meer jonge mensen willen er ook hun vak van maken en volgen een opleiding aan de Warmonderhof, hét opleidingsinstituut voor BD- landbouw in Nederland. Ze kiezen regelmatig voor het ondernemerschap, maar vooral voor een andere kwaliteit van leven. Tekst: Ellen Röling   In september 2016 startten 44 voltijdstudenten…

Lees verder

SEKEM: De kunst van het dromen

Bodemvruchtbaarheid als basis voor een vruchtbare ontwikkeling in Egypte Ibrahim Abouleish woonde twintig jaar in Oostenrijk, toen hij in 1975 een bezoek bracht aan zijn Egypte en besloot zich in te gaan zetten voor zijn vaderland. Zijn droom: nieuwe ontwikkelingen op gang brengen op sociaal, cultureel en economisch gebied. Biodynamische landbouw – het opbouwen van…

Lees verder

De Tuinen van Hartstocht

De Tuinen van Hartstocht Eigenhandig je bietjes uit de grond trekken Tekst: Hester Anschütz Een ideaal omzetten in realiteit, betekent voor sommigen piekeren, afwegingen maken en dan mogelijk een knoop doorhakken. Voor anderen is het vooral doen! Want “als je alles van te voren wilt bedenken, begin je nergens meer aan,” aldus Marieke Kitzen (36),…

Lees verder

Meergeneratiepleinen

Van geboorte tot dood op één adres De samenleving valt steeds meer in gescheiden segmenten uiteen: werkenden, kinderen, ouderen… Dat kan anders, meende een groep ouders in het Duitse München tien jaar geleden. Vanuit hun gedachte ´voor elkaar en met elkaar leven´ onstond een Meergeneratieplein (Mehrgenerationenplatz). Dit heeft de oppervlakte van twee hectare (ongeveer vier…

Lees verder

Waarom kiest een arts voor antroposofische geneeskunde?

Waarom kiest een regulier opgeleide huisarts ervoor om antroposofische geneeskunde te gaan bedrijven? Een geneeswijze die zich niet uitsluitend baseert op evidence-based onderzoek, maar op het vierledige mensbeeld van Rudolf Steiner en zijn visie op ziekte en gezondheid. We vroegen het aan drie huisartsen. Tekst: Hester Anschütz   “Ik neem echt niet alles van de…

Lees verder

Pioniers in de biodynamische wijnbouw

De afgelopen vijftig jaar is het aanzien van biodynamie in de wijnwereld gegroeid. Kon je in de jaren zestig het aantal bd-wijnbedrijven op een hand tellen, tegenwoordig schakelen zelfs de grootschalige werkenden om. Wat bezielt hen? Tekst en foto’s: Tjitske Brouwer Met Stefano Belloti van Cascina Delgi Ulivi in Piemonte praat ik over de acceptatie…

Lees verder