Levensverhaal: Evert Groot biedt stof tot nadenken

Evert GrootWaarom linnen stoffering? Als je deze vraag stelt aan Evert Groot, specialist in het maken van linnen gordijnen, brandt hij los. Linnen is namelijk zijn passie en levenswerk. Ten eerste vindt hij het gewoon de allermooiste stof die er bestaat. Ten tweede is linnen hét alternatief voor de milieuvervuilende en mensonterende katoenindustrie.

 

Tekst & beeld: Annelijn Steenbruggen

 

Als Evert Groot een stof uit zijn assortiment moet aanwijzen die representatief is voor zijn bedrijf, kiest hij voor de ongeverfde stonewashed linnen, geweven in België en gemaakt van lokaal en ecologisch geteelde vlas. “Dit is de stof die door de Hollandse grootmeesters, waaronder Rembrandt, werd gebruikt als schildersdoek. Ik heb het alleenrecht op de verkoop ervan. Het is gemaakt van Vlaams vlas, de allerbeste vlassoort ter wereld, die tussen Amsterdam en Cannes op kleigronden groeit. Het is een supersterke plant, je kunt het bijna gras noemen, die in juni met een violetkleurig bloemetje in bloei staat. Het allermooiste bloemetje dat er bestaat, als je het mij vraagt. Ik ervaar een moment van geluk als ik door een bloeiend vlasveld mag rijden.”

 

Natuurtinten

Als Evert over vlas en linnen praat, spat het enthousiasme er vanaf en spreekt hij in superlatieven. Hij houdt oprecht van het ruwe doek dat gemaakt is door boeren, wevers, wassers en ververs die hij persoonlijk kent. “De leukste mensen die er zijn,” zegt hij uit de grond van zijn hart. Hoewel hij de linnen in alle tinten verkoopt, die er met ecologische pigmenten mogelijk zijn, doet de kleur er volgens hem niet zo toe: “Natuurtinten staan op zichzelf en hoeven niet te matchen met de bank of het vloerkleed.” Evert adviseert zijn klanten thuis en neemt ter plaatse de maten op. De gordijnen laat hij in een atelier in Wormerveer op maat naaien. De stofresten verkoopt hij als coupons elke zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam. Evert: “Mensen kopen het voor de bekleding van de wieg, als lijkwaden en alles wat je daartussen in je leven nodig hebt aan kleding, beddengoed en tafelkleden. Het is levend materiaal met een rustgevende werking voor huis en huid.”

 

Coupons van linnen voor lapjesmarktSalomon

Dat natuurlijke materialen ademend zijn voor de huid, weet Evert al van kinds af aan. Vanaf zijn tiende had hij last van jeugdpuistjes en droeg hij op aanraden van zijn oma – “Een deftige dame met mooie mantels” – kleding van linnen, katoen en wol. Op zijn vijftiende was zijn huidprobleem echter zo ernstig geworden dat hij de straat niet meer op durfde en zelfs niet meer naar school ging. Zijn vrienden brachten hem weer onder de mensen. Zij regelden een baantje voor hem achter de schermen van de Zaanse markt als uitpak- en inpakhulpje bij Salomon, een joodse handelaar in linnen. “Mijn lappoloog,” zegt Evert liefdevol. Evert had weliswaar bloedblaren en zinkzalf op zijn gezicht, maar volgens Salomon was het wel 'een heel knap gezicht'. Zo bracht de lappoloog hem behalve kennis van stoffen ook langzaamaan weer zelfvertrouwen bij. “Ik ben gevormd op de markt,” zegt Evert. “Rond mijn één-en-twintigste zag Salomon de marktverkoop teruglopen; hij is met de wekelijkse kraam gestopt en ging lappenmarkten organiseren. Ik heb toen de stap gezet om voor mezelf te beginnen. Sindsdien is linnen mijn geloof en mijn leven. Net als bij mijn eerste vriendinnetje ben ik gevallen voor het uiterlijk, maar ben ik gebleven voor het innerlijk.”

 

Bewuster leven

Met het 'innerlijk' doelt Evert op de eerlijke en schone productieketen van linnen: “De ecologische en sociale meerwaarden zijn voor mij een hoofdzaak. Ten eerste heeft linnen een genezende en rustgevende werking op de mens. Het is levend materiaal dat – net als wijzelf –  op een natuurlijke manier verkleurt, uithangt en kreukt naarmate het ouder wordt. Daarbij is het lokaal en schoon geproduceerd door gepassioneerde boeren en ambachtslieden die er een eerlijk loon mee verdienen. Ik zie linnen als een fantastisch alternatief voor de vervuilende en onmenselijke katoenindustrie. Behalve het overmatige gebruik van water en landbouwgif in de katoenteelt moeten katoenarbeiders ongezond lange werkdagen maken voor een hongerloon. Consumenten gaan gelukkig steeds bewuster leven: eerst worden ze vegetariër en daarna zullen ze stoppen met katoen. Met linnen wil ik een vuist maken tegen de katoenindustrie.”

 

Offer

Evert stopt zijn ziel en zaligheid in zijn bedrijf en werkt soms zeven dagen per week. Zelfs met Kerstmis en Pasen heeft hij zijn linnenschatkamer aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord geopend voor het publiek. Met zijn tomeloze passie heeft hij het ver geschopt – recent heeft hij de vakantiewoning van het Britse koningshuis gestoffeerd – maar het heeft hem ook een groot offer gekost: zijn huwelijk is stukgelopen. “Dat heeft me stof tot nadenken gegeven,” zegt hij gekscherend. “Ik ga niet meer door het stof voor klanten. De warme zon van Ibiza – waar ik veel klanten heb – heeft mij geïnspireerd om wat meer 'mañana, mañana' in mijn leven te brengen. Ik heb een snelle levertijd – begrijp me niet verkeerd – maar ik laat me niet meer gek maken of opjagen. Ik ga bijvoorbeeld niet meer nu in de file staan als het straks rustig is op de weg. Ook ga ik mensen niet meer overtuigen dat deze stof de prijs van 35 tot 120 euro per meter waard is. Deze stof is met liefde gemaakt, dat kan ik waarborgen. Take it or leave it.”

evertgroot.nl

 

Linnen– Linnen is gemaakt van de vlasplant.
– De vlas is ecologisch en lokaal geteeld in de Leiestreek.
– Geweven in België van Vlaams vlas.
– De verruwing in de stof komt door de stonewashing: tijdens het wasproces hebben lavastenen op de stof gebeukt.
– Ongeverfd; beige is de natuurlijke kleur van linnen.
–  € 89,95 per meter.
– Geschikt voor gordijnen, kussens, bankhoezen en schildersdoek.
– Schering en inslag hebben dezelfde draaddikte.
– In tegenstelling tot katoen wordt linnen niet gebleekt voor het verven; dankzij deze beige moederkleur verbleekt geverfde linnen op een subtielere manier dan katoen.
– Linnen verkleurt, kreukt en hangt uit en is daarmee een levendige en karaktervolle stof voor gordijnen.
– Linnen gordijnen zijn niet alleen voor de privacy maar geven ook een natuurlijke geluidsdemping en warme sfeer aan het huis.

 

Dit artikel is gepubliceerd in het AM nummer 11, september 2018.

 

We hebben nog meer interessante artikelen voor je, klik hier!