Herfstsalade met stamkievitsbonen en heilige boontjes

Het begrip ‘Heilig boontje’ kennen we allemaal, maar wist je ook dat het een dopbonenras is dat in de 17e eeuw door de Spanjaarden vanuit Zuid-Amerika in Europa werd geïntroduceerd? Samen met het heilig boontje maakten we destijds in Europa ook kennis met de aardappelen, cacaobonen en paprika’s.

Van Gita van Duinen ontvingen we een recept met zaadvaste boontjes,  een herfstsalade van roodlof- en witlofschuitjes gevuld met stamkievitsbonen en heilige boontjes. Volgens Gitta een multiculti voedzame vegan salade, uitstekend voor een 'sharing dinner', fingerfood bij uitstek om te delen!

RECEPT voor 4 personen
1 nacht weektijd, uurtje koken/wassen/hakken/kokken

Nodig
150 gram heilige boontjes
150 gram stamkievitsbonen
2 sjalotjes
lekkere scheut ume-su Japanse pruimenazijn (of een andere lekkere azijnsoort)
paar eetlepels saffloerolie
theelepel mosterd
2 struikjes roodlof, 2 struikjes witlof
handvol tomaten, bio en multicolour bij voorkeur, zaden en vocht eruit
2 kleine komkommertjes, zaadlijsten eruit
3 binnenste stengels van bleekselderijstruik
klein paksoy struikje
lekkere tuinkruiden zoals (citroen)tijm, peterselie, bieslook

Bereiding
Week de heilige boontjes en de stamkievitsbonen in afzonderlijke pannetjes voor het slapengaan in water. Start koken de volgende dag met vers koud water in beide pannetjes doen, en kook de bonen in circa 60-75 minuten gaar (stukje kombu zeewier toevoegen om de kooktijd met éénvijfde te verkorten, fijnhakken in de vinaigrette of bewaren voor in een soepje). Let op: als je verse boontjes kunt krijgen, op een biologische markt bijvoorbeeld, kook je beide soorten bonen in circa 15 minuten gaar.
Dan hak je de sjalotjes fijn, en laat ze in een apart kommetje marineren met de ume-su azijn, peper, zout en mosterd.
Tomaten, komkommer, bleekselderij en paksoy wassen en fijnsnijden in stukjes of blokjes en in een grote schaal mengen.
Als de boontjes gaar zijn voorzichtig afgieten (kookvocht bewaren voor 'n soepje morgen!), en koud afspoelen. Meng de bonen met de saffloerolie en de fijngesneden groenten met het sjalotjes-azijn mengsel, en tenslotte de fijngehakte tuinkruiden. Even proeven of er voldoende azijn en olie, peper en zout in zit? Stort de salade op een mooie schaal, en steek alle losgescheurde blaadjes van beurtelings roodlof en witlof mooi aan de zijkanten rondom erin.

Eet smakelijk!

 

Meer recepten met zaadvaste rassen