Hummus van paars/zwarte pronkboon

Humus op broodAl jaren kweekt Joekie Blom de paars/zwarte pronkboon (de zogenaamde Stiense boon) en de Friese Woudboon. Van jaar op jaar steeds uit eigen zaad.

Het laatste jaar maak ze hummus als vervanger van kaas op brood in verband met een iets te hoog cholesterolgehalte. Bovenop de hummus doe ik dan komkommer, tomaat, appel, pruim of ander fruit.

RECEPT

Neem 50 gram van de droogbonen (van de één of van de ander), 24 uur wellen in koud water en 45 min. zachtjes koken tot ze gaar zijn.

Doe de gekookte bonen met enig kookvocht in de blender, voeg toe:

  • 1 grote eetlepel tahin
  • 1 theelepel gemalen curcuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen gember (of liever verse gember)
  • 1 eetlepel sojakwark

Meng in de blender tot er een homogene massa ontstaat, doe het in een pot met deksel en bewaar het in de koelkast.

Je kunt indien gewenst, ook knoflook toevoegen of zongedroogde tomaatjes of iets anders wat je lekker vind.

 

Meer recepten met zaadvaste rassen