AM Winternummer: Onderwijs en Opvoeding

Op 7 december a.s. ligt ons winternummer weer bij je op de mat. Met in het hart van het blad een aantal interessante artikelen rond het thema Onderwijs en Opvoeding.

Komen hoogbegaafde kinderen cognitief gezien voldoende aan hun trekken op de vrijeschool, vroegen wij ons af? Vooral het periodeonderwijs biedt prima kansen voor differentiatie, vinden leerkrachten. Maar het blijft lastig om van het basiscurriculum af te wijken. Dat vergt enige moed, meent schoolpsycholoog Saskia Snikkers .

En waarom vinden jongeren euritmie toch zo lastig en saai? Past het nog wel bij het vrijeschoolonderwijs anno 2018? Docent Vincent  Harry vindt van wel, juist nu! "Euritmie kan confronterend zijn, jongeren moeten zich open en kwetsbaar opstellen, maar dat is uiterst leerzaam."

Natuurlijk besteden we aandacht aan 100 jaar vrijeschoolonderwijs met de vraag of de vrijeschool nog wel zo vrij is binnen de huidige financieringskaders. En we hebben een artikel over het Internationaal Hulpfonds (IHF) dat vrijeschoolprojecten buiten Nederland financiert.

En verder onder andere:

Désanne van BrederodeEen openhartig en ontroerend interview met Désanne van Brederode, filosofe en schrijfster. Ook geeft ze regelmatig lezingen over levensbeschouwelijke thema's. Een vrouw die vindt dat de liefde te allen tijde moet worden gered. Hiervoor moet je soms over je eigen schaduw heen stappen...

 

 

Sebastian KlijnsmaLicht brengen in de economische duisternis, dat is wat Sebastian Klijnsma letterlijk en figuurlijk doet. Sinds maart 2018 is hij de nieuwe eigenaar van Dipam. Je weet wel, van die mooie kaarsen van bijenwas. Annelijn Steenbruggen ging bij hem op bezoek. Een reportage over het ambacht van kaarsen maken en over de wijze waarop hij zijn ideaal probeert te realiseren.

En lees ook:

  • Een giftige plant als medicament: de kerstroos.
    Wist je dat deze in de antroposofische zorg ingeze wordt als middel bij kanker en angstige depressiviteit? Met een toelichting van consultatief arts Zoltán Schermann.
  • Wat bedoelen antroposofen als ze het hebben over hun 'impuls'? Het gaat om een ideaal, maar het omvat meer dan dat. Volgens Jesse Mulder komen impulsen niet uit de materiële, maar uit de geestelijke wereld.
  • Het verhaal achter het kerstfeest, waarin eigenlijk de geboorte van twee Jeszuskinderen wordt gevierd: een herderskind en een koningskind.

 

We wensen je veel leesplezier en goedE winterperiode. Heb je nog geen abonnement op AM? Tot 1 januari is de prijs van een jaarabonnement nog 29,95!

Neem nu een abonnement

En natuurlijk ligt AM ook op diverse plaatsen in de boekhandel.

Meer Uitgelicht-berichten