Online lezing: de zes basisoefeningen

De weg van zes

In deze video vertelt Isolde Jans over de zes basisoefeningen die Rudolf Steiner ons meegegeven heeft. En hoe je daar zelf in de praktijk mee aan het werk kan gaan.

 

 

  1. Denkoefening: leer helder denken.
  2. Wilsoefening: krijg controle over je handelen / wilsimpulsen.
  3. Gevoelsoefening: word je bewust van je gevoel. Beleef sterke gevoelens minder intens en geef subtiele gevoelens meer ruimte.
  4. Positiviteitsoefening: neem het positieve bewuster waar. In deze oefening combineer je denken en voelen.
  5. Onbevangenheidsoefening: sta open voor nieuwe ervaringen. In deze oefening combineer je voelen en willen.
  6. Innerlijke harmonie: beoefen de voorgaande oefeningen tegelijkertijd, om harmonie te scheppen tussen denken, voelen en willen.

Met de zes basisoefeningen leer je om vanaf grotere afstand naar jezelf te kijken – liefdevol en zonder oordeel. Je wordt jezelf bewuster van wat je denkt, doet en voelt. Als je zo leert mee te kijken naar jezelf, krijg je een groter besef van jouw zelfbewuste Ik en leer je jouw wilskracht te richten. Dat is een verschil met bijvoorbeeld mindfulness of het boeddhisme. Die vormen van meditatie scheppen vooral zielerust, maar antroposofische meditatie reikt verder: omhoog, de kosmos in. Je ontwikkelt het geestelijke deel van jouw mens zijn om zich te verbinden met het geestelijke van de kosmos.

Nog meer online lezingen zien?