Zomernummer: iedereen is kunstenaar!


Ons nieuwste nummer ligt weer in de boekhandel. En natuurlijk bij onze abonnees. We hebben het de titel 'Schaven aan een betere wereld' meegegeven. Met kunst en cultuur. Wat vaak meteen ook schaven aan jezelf inhoudt.

Shelley Sacks bijvoorbeeld, zorgde er met haar kunstwerk van bananenschillen voor dat zowel de wereld van bananenboeren veranderde, als die van de museumbezoeker. Ook wanneer je zélf een kunst of ambacht beoefent, levert je dat niet alleen mooie, met aandacht gemaakte voorwerpen op. “In de weerbarstigheid van het materiaal, zoals noesten en nerven, kom je jezelf tegen,” zegt Daan de Leeuw van het Oerkracht Festival, waar je deze zomer onder meer kunt leren smeden, pottenbakken en meubelmaken.

 

Wat hebben we je nog meer te bieden:

 

Meer muziek in de klaslokalen

In de gangen van de Rudolf Steinerschool in Haarlem klinkt na schooltijd volop muziek. Dan geven de docenten van de Vrije Muziekschool Spaarne muziekles in de klaslokalen. In ruil daarvoor ze de muzikale omlijsting van de grote jaarfeestvieringen op de school. Die samenwerking leidt tot een muzikale cultuur waarin kinderen elkaar inspireren om een instrument te leren bespelen en door te zetten.

 

Cabaretier Leon van der Zanden

Leon van der Zanden staat in de top 10 van bekende cabaretiers, treedt al 17 jaar op en doet zo’n 100 shows per seizoen. Minder bekend is zijn interesse voor spiritualiteit, met name de antroposofie. Met zijn voorstellingen wil hij niet alleen het publiek vermaken, maar ook verbinding en bevrijding schenken. Arianne Collee sprak met Leon over zijn levensverhaal en zijn nieuwste voorstelling Kameleon, waarin hij de polariteiten geld en passie probeert te verbinden.

 

Kraaybeekerhof: biodynamisch centrum van Nederland

Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen is al meer dan 40 jaar een plek waar je je kunt laten inspireren door de biologisch-dynamische landbouw. Naast een restaurant, een landgoedwinkel, diverse tuinen en een kwekerij is er een studiecentrum waar je opleidingen, cursussen en workshops kunt volgen over natuurvoeding, imkeren, kruiden en tuincoaching. Hester van Delden nam er een kijkje.

 

Geweldloos communiceren

Wist je dat 80 procent van de conflicten ontstaat doordat mensen zich niet gehoord voelen? Justine Mol is trainer Geweldloze Communicatie en vertelt hoe je zo kunt communiceren dat je de ander én jezelf echt verstaat.

 

En verder:

  • Bier voor een betere wereld
  • Het nieuws volgen als spirituele activiteit
  • ‘Ik zie rond in de wereld’: een vrijeschoolspreuk vol eerbiedskrachten
  • Eigen regie over je zwangerschap en bevalling

 

Het zomernummer van AM ligt vanaf 1 juni in de boekhandel. Je kunt ook een los exemplaar bij ons bestellen, voor € 7,95 - inclusief verzendkosten. En wil je voortaan AM elke drie maanden in je brievenbus ontvangen? Neem dan een abonnement voor € 29,95 per jaar.